nieuws

Bedrijfsresultaat NVA- kantoren fors omhoog

Archief

Het bedrijfsresultaat van de NVA-kantoren is vorig jaar gemiddeld met 19% gestegen. De provisie-inkomsten namen met 11% toe.

Dat blijkt uit een bedrijfsenquête die de NVA onder 230 leden heeft gehouden. Het gaat om kantoren die geen portefeuille hebben gekocht danwel verkocht.
De groei van de provisie-inkomsten (+10,9%) is vrijwel gelijk aan die van 1997. Alleen de groei van de schadeprovisies (+8,9%) bleef bij die ontwikkeling achter. De levenprovisies stegen andermaal flink (+14,9%), evenals de inkomsten uit overige dienstverlening. Meest spectaculair was de groei uit hypotheekprovisies: +28,2%.
De premie-omzet uit levens- en schadeverzekeringen steeg minder hard dan de provisie: Schade +6,1% en Leven +7,4%. De polisdichtheid per klant nam toe. Het gemiddelde klantenbestand groeide met 4,4%, terwijl het aantal polissen met 5,9% steeg. Duidelijk is wel dat de inkomsten per klant/polis zijn gestegen.
Ongewenste besparing
Gemiddeld is het aantal medewerkers bij NVA-kantoren met 6,9% gestegen. Een percentage dat hoger was uitgevallen als meer personeel voor handen zou zijn geweest.
De NVA plaatst in het licht van de krappe arbeidsmarkt nog een kritische opmerking over de sterk gestegen bedrijfswinsten. “De bedrijfsresultaten zijn sneller gestegen dan de inkomsten. Kennelijk heeft men de kosten goed in de hand gehouden. Dit hoeft niet alleen positieve kanten te hebben.”
“Als men gedrongen door de krappe arbeidsmarkt met minder personeel werkt dan men eigenlijk zou willen, dan vindt hier in feite een stuk ongewilde kostenbesparing plaats. Dit kan voor werknemers én eigenaren van assurantiekantoren leiden tot een ongewenste verhoging van de werkdruk.”

Reageer op dit artikel