nieuws

Bavam: sneller no-claimkorting

Archief

De Bavam-pool, beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor assurantiebemiddelaars en makelaars o/g, kent per 1 januari 1995 een grotere verscheidenheid in tarieven. Dit zal volgens de Bavam in veel gevallen leiden tot een lagere premie.

Tot nu toe werden claimvrije verzekerden na 5 jaar beloond met 10% no-claimkorting. Deze korting wordt voortaan al na 3 schadevrije jaren toegekend en (ook nieuw) na 5 jaar tot 20% verhoogd. Na een schadebetaling valt men in beide situaties terug naar de basispremie.
Voor makelaars o/g vindt per 1 januari een algemene premieverhoging van 7,5% plaats, vanwege een ongustiger schadeverloop in deze beroepsgroep. Toch zullen ook de meesten van hen er op vooruitgaan dankzij de verbeterde no-claimregeling.
Ondanks meer claims
De Bavam wijst er op, dat zij de laatste jaren een steeds groter aantal schadeclaims te verwerken heeft gekregen. Niet alleen is het claimbewustzijn gegroeid, “de consument is ook eerder geneigd maar eens een kans te wagen, al dan niet voorzien van een rechtsbijstandverzekering”.
Toch heeft het grotere aantal schademeldingen niet geleid tot een grotere schadelast. “Dat verschaft ons de ruimte de premies te verlagen”, aldus de Bavam, die ervoor heeft gekozen dit te gieten in de vorm van een hogere beloning voor verzekerden die hun portefeuille goed beheren.
Kwaliteit portefeuille
Om de premies op het huidige niveau te kunnen handhaven, wordt bij de acceptatie van nieuwe verzekeringen een scherpere selectie toegepast. Ook wordt een strengere naselectie aan de hand van de schade-ervaringen ingevoerd. Deze kan resulteren in een hoger eigen risico of uiteindelijk in opzegging van het verzekeringscontract.

Reageer op dit artikel