nieuws

Basispremie scherper bij DSW

Archief

De Schiedamse zorgverzekeraar DSW heeft voor 2008 met _ 1.065 per jaar voor de basisverzekering een premie neergezet die _ 72 per jaar (_ 6 per maand) goedkoper is dan dit jaar. De premie van de aanvullende pakketten gaat echter met 6% omhoog.

“Wij hoeven niet ingewikkeld te rekenen, want wij doen niet aan collectiviteiten”, verklaart directeur Chris Oomen het wederom vroegtijdig bekend maken van de zorgpremie. “Wij hebben een kostendekkende premie neergelegd die lager is dan vorig jaar. Maar die verlaging is optisch.”
Volgens Oomen zijn de premies over dit jaar en komend jaar niet met elkaar te vergelijken. “Zolang er gesleuteld wordt aan de inhoud van het basispakket en, zoals nu, de no-claim verdwijnt en er een eigen risico voor in de plaats komt, is het niet te vergelijken.”
Oomen stelt dan ook dat de verzekerde uiteindelijk ongeveer _ 122 meer kwijt zal zijn aan zorgkosten dan dit jaar. “Gezonde mensen die dit jaar nog volledig of een deel van hun no-claim (_ 255) terugkrijgen, hebben dat voordeel komend jaar niet meer. Sterker nog, er komt een eigen risico van _ 150 bij. Verder wordt de stijging veroorzaakt door hogere zorguitgaven en door een tekort in het Zorgverzekeringsfonds van de overheid. Dit tekort is ontstaan doordat de overheid de kosten de laatste jaren te laag raamde.”
DSW verhoogt de premie op de aanvullende pakketten met 6%. In de pakketten en de vergoedingen gaat DSW verder niet snijden. Kinderen van 18 tot 22 jaar zijn gratis meeverzekerd voor de AV Standaard.
De andere zorgverzekeraars maken hun premies de komende weken bekend. Hans Feenstra van De Friesland wilde wel kwijt dat hij de “denkrichting van DSW begrijpt”.
Duurder
De constatering van Oomen wordt ondersteund door premievergelijker en tussenpersoon Verzekeringssite. Directeur Erik Hordijk ziet eveneens de grootste pijn in het wegvallen van de no-claim. “Gezonde gezinnen gaan dat flink voelen. Zij kunnen de maximale no-claim van _ 255 niet terugkrijgen. Verder gaan ze ongeveer 10% meer premie betalen voor de aanvullende polissen. Dat betekent dat de kosten voor een gezond gezin ongeveer stijgen met _ 454.”
Gezinnen met een gemiddelde zorgconsumptie gaan _ 344 meer betalen, omdat wederom de gedeeltelijke teruggave van de no-claim wegvalt en ze daarnaast een verplicht eigen risico van gemiddeld _ 218 per jaar betalen. “In de berekeningen is rekening gehouden met een daling van de basispremie van _ 92 in verband met afschaffen van de no-claim en de invoering van een verplicht eigen risico.” Door de verliezen die de verzekeraars hebben gemaakt op de aanvullende polissen, verwacht Hordijk daar een premiestijging van ongeveer 10%. “Voor de extra uitgebreide pakketten gaan we zelfs uit van een premieverhoging van enkele tientallen procenten, eventueel gecombineerd met beperkingen in de dekkingen.”

Reageer op dit artikel