nieuws

Banken geven nog niet vol gas met eigen bankspaarproducten

Archief

Zonder veel tamtam heeft een aantal banken producten op de markt gebracht die inspelen op de nieuwe Wet banksparen. PensioenPoint-directeur Jan van der Meer denkt dat de verkoop van bankspaarproducten pas na het eerste kwartaal op gang zal komen.

Fortis Bank heeft twee producten ontwikkeld waarmee fiscaal aftrekbaar vermogen kan worden opgebouwd: Woon Balans voor hypotheeksparen en Lijfrente Balans voor de oudedagsvoorziening. Tot april worden geen kosten berekend voor beleggingstransacties (normaal 0,4% voor aan- en verkoop en 0,6% transformatiekosten). “We hebben de producten nog niet breed geïntroduceerd, omdat wij van de overheid ook nog wel wat actie verwachten om de consument te wijzen op het bestaan van banksparen”, zo licht woordvoerder Kees Verhagen toe.
De Lijfrente Balans geeft bij een inleg van _ 24.000 na twintig jaar een kostentotaal van _ 3.337; de klant houdt dan als eindkapitaal _ 32.185 over,
ABN Amro is met drie bankspaarproducten op de proppen gekomen, waarvan Leefrente nu al is te sluiten. Het is de bankspaarvariant van de direct ingaande lijfrente, waarbij dus geen levenslange uitkering volgt, maar vooraf een einddatum moet worden gekozen, Uitgestelde Hypotheek Aflossing en Pensioen Aanvulling worden later op de markt gebracht.
SNS Bank heeft het in december aangekondigde Lijfrentenieren-product voor de uitkeringsfase inmiddels gelanceerd; voor de opbouwfase is Lijfrente Sparen geïntroduceerd. Een hypotheekproduct volgt later dit jaar. Rabobank heeft de OpbouwHypotheek en ToekomstSparen of -Beleggen. In de Financiële Bijsluiter geeft Rabobank een kostentotaal van _ 1.593 bij een inleg van _ 24.000. Na twintig jaar houdt de klant dan _ 35.157 over: een gunstiger prognose dus dan bij Fortis. Voor de uitkeringsfase is er de Rabo ToekomstUitkering.
Nog geen last
Volgens PensioenPoint-directeur Jan van der Meer hoeven verzekeraars nog even niet bang te zijn voor de concurrentie van de banken: “Lijfrentepremies die vóór 1 april 2008 aan banken worden betaald, zijn niet fiscaal aftrekbaar in de aangifte 2007. Dat betekent dat banken op dit moment helemaal geen rol spelen op de lijfrentemarkt”, denkt Van der Meer. “Terugwentelen kan alleen als het gaat om bedragen die zijn betaald aan een in de Wet Inkomstenbelasting, editie 2007 genoemde uitvoerder: bijvoorbeeld een verzekeraar. Banken staan pas genoemd in de editie 2008 van de wet. Navraag bij de Belastingdienst leverde een bevestiging op van dit standpunt.”

Reageer op dit artikel