nieuws

BAE-Groep spuwt vuur over WFD

Archief

André Bastiaans, directeur van de Eindhovense BAE-Groep, spuwt vuur in zijn laatste nieuwsbrief. Lijdend voorwerp is de Wet Financiële Dienstverlening en de bedenkers ervan.

“Van een verklaard voorstander van strengere regels ben ik nu sterk aan het twijfelen of hier willens en wetens een complete bedrijfstak om zeep wordt geholpen, het werken onmogelijk wordt gemaakt c.q. op onaanvaardbare kosten wordt gejaagd”, schrijft Bastiaans. “Voor waarschijnlijk de eerste keer heb ik uiteindelijk besloten geen reactie te deponeren in de consultatieronde. Ik vroeg mij namelijk af of er überhaupt wel rekening wordt gehouden met de algemene praktijk, want er worden zoveel meningen geuit door al dan niet erkende specialisten op een bepaald vakgebied, waarbij mijns inziens enig eigen belang dikwijls niet ontbreekt”, vervolgt Bastiaans.
Bastiaans is van mening dat de huidige wettelijke bepalingen voldoende ingangen bieden om de branche te controleren en onder controle te houden. “Het feit dat nog steeds omzet, productie en winst de drijfveren zijn van onze branche en personen en organisaties buiten de branche dikwijls ongemotiveerd de gehele branche onderuit halen, maakt het schijnbaar noodzakelijk nieuwe wetten en regels te bedenken. Maar ook die leveren niets op waneer de daartoe (door ons allen betaalde) instanties geen maatregelen nemen. De laatste jaren constateer ik maar één activiteit: seponeren. Dat moet toch wel uitnodigend zijn voor iemand die het allemaal niet zo nauw neemt.”
Grafsteen
“En nu, als het even kan binnen de kortste keren, moeten duizenden tussenpersonen die soms al tientallen jaren naar eer en geweten werken en waar nog nooit iemand een klacht over heeft gehoord, boeten voor alle ellende veroorzaakt door een beperkte groep die het niet zo nauw nam en neemt. Het is terecht dat velen nu protesteren tegen de per onderdeel van de branche gestelde eisen, die tot gevolg hebben dat gerenommeerde kleine en middelgrote algemene assurantiekantoren hun grafsteen kunnen gaan bestellen. Het laten vallen van een paar onderdeeltjes in de omzet, ga je dan opvullen met de onderdelen waarvoor je wel een vergunning hebt. Met een economisch resultaat van een paar procent vul je niet even enkele tientallen procenten op. Daarnaast zullen de geplande maatregelen tot gevolg hebben dat ‘onafhankelijke tussenpersonen’ een woord zonder inhoud wordt”, aldus een getergde Bastiaans.

Reageer op dit artikel