nieuws

AXA zwijgt over verkoopplannen

Archief

De directie van AXA in Parijs heeft besloten de Nederlandse activiteiten te verkopen. AXA Nederland, in premieomzet de negende verzekeraar van ons land, moet door de zakenbanken BNP Paribas en Goldman Sachs worden ondergebracht bij een ander financieel concern. De Nederlandse topman Jan van den Berg heeft “een publiciteitsstop” afgekondigd.

De twee zakenbanken informeren onder meer bij enkele buitenlandse verzekeraars naar de interesse voor AXA Nederland. Zij doen dat onder de codenaam Lombok, zo blijkt uit documenten waarop AM de hand heeft weten te leggen. De naam Lombok refereert aan de Utrechtse wijk waarover het nieuwe hoofdkantoor van AXA uitkijk biedt.
Uit de stukken blijkt dat de voorgenomen verkoop het gehele Nederlandse bedrijf betreft: AXA Leven, AXA Zorg, AXA Schade en de bemiddelingstak Unirobe Groep. Bij de drie maatschappij werken ongeveer 900 mensen (in fte), terwijl Unirobe bestaat uit zestien assurantiekantoren met veertig vestigingen en 650 werknemers (in fte).
AXA wil de verkoop van het Nederlandse dochterbedrijf in één keer én het liefst nog in het eerste kwartaal van volgend jaar afronden. Nog deze maand wordt een eerste indicatief bod verwacht van kandidaat-kopers, zodat in januari een due-diligenceonderzoek kan worden gehouden. Het koopcontract zou dan in februari getekend moeten worden.
Aanbod
In de stukken wordt AXA Nederland aangeprezen als “een breed gevarieerde top-10 verzekeraar en assurantiebemiddelaar in Nederland”. AXA Leven, gericht op beleggingsverzekeringen, zou over e 7 mld aan (netto) technische reserves beschikken. Die reserves bedragen voor AXA Zorg e 300 mln en voor AXA Schade e 420 mln. De provisieomzet van Unirobe is e 65 mln tot e 70 mln per jaar.
De organisatie is “opnieuw ingericht na de reorganisatie van het management begin dit jaar”. Er zouden nog “substantiële synergievoordelen” te behalen zijn. Vooral de omslag van het schadebedrijf wordt benadrukt met een nieuwe focus op winstgevendheid, toegenomen reserves, een rigoureuze sanering van de portefeuille en uitbesteding van administratieve processen. Verder wordt de employee-benefitsactiviteiten in combinatie met internetgebruik (Cartae) aangeprezen.
Magere jaren
De voorgenomen verkoop van AXA Nederland volgt op magere jaren voor het concern. Zo zijn de technische resultaten bij schadeverzekeringen al zes jaar lang negatief met als uitschieter boekjaar 2001: e -79,4 mln. Het levenbedrijf zag in een explosief groeiende markt de premieomzet tussen 1996 en 2001 dalen van e 750 mln tot e 640 mln; het marktaandeel halveerde hierdoor tot 2,5%. Alleen is AXA Leven de laatste vijf jaar goed voor winstcijfers tussen de e 24 mln en e 30 mln.
In de ‘verkoopaanbieding’ rept AXA louter over “historisch sterke financiële prestaties”. Er wordt wel melding gemaakt van “magere prestaties van het schadebedrijf in 2001 en 2002” en “een mager resultaat Leven in 2002 vooral dankzij slechte beleggingsresultaten”.
Directievoorzitter Van den Berg wijst de suggestie van de hand dat AXA Nederland vanwege slechte resultaten in de verkoop zou staan. “Het verband dat wordt gelegd, is inhoudelijk onjuist. Schade heeft vorig jaar inderdaad slecht gepresteerd, maar bij de andere onderdelen, Leven, Unirobe en Zorg, is het relatief goed of zelfs boven verwachting gegaan.”
Van den Berg houdt verder een slot op zijn mond. “AXA is beursgenoteerd en wereldwijd een grote speler die in deze turbulente tijden allerlei opties onderzoekt. Tijdens dat onderzoek is er een volledige publiciteitsstop”, zo zegt hij.
Het amper één jaar oude hoofdkantoor van AXA aan de Graadt van Roggenweg in het centrum van Utrecht.
AXA-cijfers
In de kwartaalcijfers van het beursgenoteerde moederbedrijf wordt heel summier iets gemeld over AXA Nederland. Na negen maanden zou de brutopremie-omzet e 725 mln bedragen, 4,7% meer dan in 2001 toen over het hele jaar een premieomzet van e 1.191 mln werd behaald. Na een half jaar was de premieomzet van AXA Nederland met e 566 mln overigens nog 10,3% hoger dan vorig jaar.
In de kwartaalcijfers worden de premies als volgt verdeel: unit-linked e 192 mln (+10%), niet unit-linked e 245 mln (-12%) en Zorg e 288 mln (+11%). Resultaten worden niet gegeven.
‘Vertrek AXA is zorgwekkend’
De intermediairorganisaties NVA en NBVA hebben verrast en ook enigszins teleurgesteld kennis genomen van de verkoopplannen van AXA. De NBVA vindt het jammer dat AXA wordt verkocht. “Wij kregen signalen dat AXA met verbeteringen bezig was, maar blijkbaar was dat niet genoeg. Als er meer maatschappijen wegvallen of te koop worden gezet, betekent dat een verschraling van de markt. Dat is zorgwekkend.”
“Ik ben zeer verrast over dit nieuws”, zegt NVA-directeur Niels Mourits. “Iedereen weet dat AXA Nederland het niet makkelijk heeft. Ze doen er alles aan om het te verbeteren. Dat horen wij ook van de leden. AXA Schade lijkt uit het dal te klimmen en Leven doet het niet slecht.”

Reageer op dit artikel