nieuws

AXA werkt aan integratie met Winterthur en DBV

Archief

De directies van AXA, Winterthur en DBV Leven zijn met elkaar in gesprek over de gezamenlijke toekomstplannen in ons land. De drie maatschappijen bezien hoe de integratie vorm moet krijgen.

Het was een klein bericht in de vorige editie van AM: AXA heeft Jan van den Berg benoemd tot chief executive officer van de combinatie AXA-Winterthur in Nederland. De wereld erachter is groter. De directies van de bedrijven in Utrecht (AXA), Amsterdam (Winterthur) en DBV (Zeist) gaan serieus aan de slag met de integratie. “Het wordt straks één juridische entiteit”, zegt Van den Berg.
Voor antwoorden op vragen of er labels gaan verdwijnen en bedrijven (fysiek) in elkaar worden geschoven, is het te vroeg, zegt hij. “In januari tekenen AXA en Credit Suisse de wereldwijde deal voor de overname van de Winterthur Groep door AXA. Pas daarna kunnen we in Nederland concreet aan de slag. Op dit moment hebben de bedrijven in juridische zin nog niets met elkaar.”
Volgens Van den Berg zitten de drie partijen momenteel in een fase van kennismaken en bekijken of er één bedrijf moet komen en hoe dat dan vorm moet krijgen. “De echte integratie komt pas na 1 januari.”
Energie
Van den Berg is zichtbaar in zijn nopjes met de overname van Winterthur door het Franse moederbedrijf. “Wij waren hier lokaal al enkele keren dichtbij een overname. Zowel Winterthur als DBV stond in de top-5 van bedrijven waarin AXA Nederland interesse had. Als dan wereldwijd zo’n deal totstandkomt, is dat heel mooi.”
Volgens Van den Berg snakte met name AXA naar groei. “We hebben hier moeilijke jaren gehad, waarin er veel kon gebeuren, tot verkoop aan toe. Dat ligt achter ons. We zijn lang bezig geweest om in Nederland iets over te nemen. Nu dat zover is, is aan de onzekerheid een einde gekomen. Dat geeft de medewerkers positieve energie en is ook naar tussenpersonen toe een goed teken.”
Overlap
Naast vergroting van het marktaandeel ziet Van den Berg weinig overlap bij Winterthur en DBV. “DBV is groot in hypotheken en schrijft die ook op eigen boek. Dat kent AXA niet. En Winterthur heeft een goede reputatie met zijn provinciale schadeportefeuille. Onze schadeportefeuille bestaat nu voor 75% uit volmachten en de mogelijkheid tekent zich af dat dit straks voor 50% volmacht en 50% provinciaal wordt. Dat is een betere verhouding.”
in Nederland.”

Reageer op dit artikel