nieuws

AXA na aankoop Winterthur in top-10 van levensverzekeraars

Archief

Zoals verwacht neemt AXA nog dit jaar de Zwitserse Winterthur-groep over van Credit Suisse. Met de overname is een bedrag van _ 7,9 mld gemoeid. Bij de overname is ook DBV, indirect dochter van Winterthur, betrokken.

De overnamesom staat gelijk aan 11,6 maal de nettowinst van Winterthur. Daarnaast worden de uitstaande schulden van het Zwitserse bedrijf voor _ 1 mld geherfinancierd. Credit Suisse gaat zich volledig op zijn bancaire activiteiten richten. Daartoe had Winterthur al enige tijd in de etalage gestaan, maar Credit Suisse besloot de dochter uiteindelijk deels naar de beurs te brengen toen – onder anderen door AXA – geen acceptabele biedingen werden gedaan. Vorig jaar ketste in ons land een overname van DBV door de ZBG Groep nog af. Generali-baas Antoine Bernheim liet vorige week weten ook geïnteresseerd geweest te zijn in een overname, “maar AXA heeft gewonnen.”
Stijging
AXA vergroot door de acquisitie het premievolume in ons land tot _ 1.172 mln in Leven en _ 374 mln in Schade (cijfers 2005). Daarmee stijgt het concern op de ranglijst van levensverzekeraars waarschijnlijk van 11 naar 9. Die opmars is vooral te danken aan DBV, die afgelopen jaar met een omzetstijging van ruim 40% tot _ 469 mln in de buurt kwam van het premievolume van AXA Leven (_ 543 mln).
Op schadegebied versterkt AXA zich minder nadrukkelijk. Winterthur is goed voor een brutopremie-inkomen van _ 94 mln, wat de Fransen in ons land in de top-20 van schademaatschappijen brengt; nu bezet AXA de 25e stek.
Gevolgen
Wat de aankoop van Winterthur concreet voor gevolgen heeft in ons land, wil AXA Nederland nog niet zeggen. DBV, gevestigd in Zeist, telt 165 FTE aan medewerkers. Bij Winterthur in Amsterdam zijn 250 medewerkers werkzaam.
AXA België, dat er naast de 5.706 werknemers nog 1.500 Winterthur-mensen bij krijgt, liet weten geen grootschalige ontslagronde te verwachten door de overname.
Wereldwijd schat AXA dat de overname binnen twee jaar een kostenbesparing van _ 280 mln oplevert. Anderzijds zullen de herstructureringskosten zo’n _ 520 mln gaan bedragen.

Reageer op dit artikel