nieuws

AXA en Hooge Huys werken nog gewoon met machtigingen

Archief

Voor het verkrijgen van inzage in medische dossiers van overleden verzekerden vragen AXA en Hooge Huys bij het sluiten van pensioenverzekeringen nog steeds een machtiging van de verzekerde. Dit ondanks het Verbondsadvies te stoppen met de machtigingen.

Het advies van het Verbond van Verzekeraars volgde op het november vorig jaar gesloten convenant met artsenorganisatie KNMG. Dit convenant, dat een nadere invulling betekent van de Vrede van Tilburg, voorziet in het beoordelen van fraudeverdachte claims door een onafhankelijke toetsingscommissie.
De commissie – bestaande uit vertegenwoordigers van artsen, patiënten en levensverzekeraars – komt in actie als een verzekeraar fraude bij een claim ‘aannemelijk’ maakt. Een commissie-arts zal dan medische informatie inwinnen bij de arts van de overleden verzekerde. “Het convenant maakt machtigingen aan individuele verzekeraars tot inzage in medische dossiers overbodig”, zo stelde het Verbond in zijn oproep de machtigingsconstructies af te schaffen.
De commissie blijkt overigens nog niet actief, om de eenvoudige reden dat er nog geen leden zijn benoemd. “Er zit schot in”, verklaart Anky van Leeuwen namens het Verbond. “Binnen enkele weken is de bemanning ingevuld.”
Obligaat
Eind vorig jaar werkten – voorzover bekend – zes levensverzekeraars met de machtigingen: AXA, Delta Lloyd, Generali, De Goudse, Hooge Huys en Zwolsche Algemeene. De vraag of de maatschappij nu nog gebruik maakt van de machtigingen betitelt Delta Lloyd-woordvoerder Paul Boehlé als “obligaat”. “Natuurlijk niet. Wij maken toch onderdeel uit van het Verbond; we houden ons dus aan de richtlijnen.”
Dat de vraag niet zo obligaat is, blijkt uit het antwoord van AXA: “Ja wij hanteren de machtigingsconstructie nog bij pensioenverzekeringen.” Volgens directeur Erik Bakker gebruikt Hooge Huys de machtigingen ook nog. “Zodra het Verbond een convenant heeft gesloten met de KNMG stoppen wij ermee”, laat Bakker weten. Later, als bij Hooge Huys duidelijk is dat het convenant eind vorig jaar al is gesloten, meldt woordvoerder Marcel Evertsen: “We willen de machtigingen zo spoedig mogelijk intrekken. Uiterlijk 1 mei nemen we hierover een besluit.”
Generali schaft de machtiging binnenkort af. “Het nieuwe aanvraagformulier, waarop het machtigingsitem niet meer is opgenomen, is nu in herdruk.” De Goudse en Zwolsche Algemeene hebben de machtigingen direct na het bekendworden van het convenant met de artsen afgeschaft. “We hebben overigens nooit een dossier opgevraagd”, stelt adjunct-directeur Nico Bekendam van Zwolsche. “Het was puur preventief bedoeld.”

Reageer op dit artikel