nieuws

Avéro zet in op groei in Zorg, ondanks megaverlies Achmea

Archief

Achmea Zorg verliest per maand zo’n _ 15 mln op zijn ziektekostenportefeuille en schrapt de komende twee jaar ruim duizend banen in het zorgbedrijf. Avéro benadrukt dat de cijfers niet op de intermediairverzekeraar van toepassing zijn.

“Avéro wil zijn positie in de ziektekostenmarkt verstevigen en uitbouwen”, stelt een woordvoerder van de intermediaire tak van Achmea. “We zullen daarom met een marktconforme premie komen”, luidt de boodschap.
Avéro realiseerde afgelopen zorgseizoen een groei van 295.000 verzekerden. Daarmee onderging de ziektekostenportefeuille een ruime verdubbeling tot ongeveer een half miljoen verzekerden. Die portefeuille is volgens Avéro niet verliesgevend. Het door Jeroen van Breda Vriesman (directievoorzitter van Achmea Zorg) aangekondigde banenverlies heeft geen betrekking op Avéro, meldt de intermediairverzekeraar.
Achmea zelf voegt daaraan toe dat ook het zorgbedrijf van FBTO buiten de reorganisatie valt. Het banenverlies heeft betrekking op de ziektekostenbedrijven Zilveren Kruis, PWZ en Groene Land.
Die drie bedrijfsonderdelen leiden over het lopende boekjaar een verlies van zo’n _ 175 mln. Achmea wijt dat onder meer aan de hoge investeringen voor de introductie van de basisverzekering. “Drie systemen zijn samengevoegd tot één en daarmee zijn die kosten eenmalig. In 2008 zijn we weer kostendekkend”, stelt woordvoerder Christel de Witte.
Geen verrassing
De kosten moeten omlaag, onder meer door te snijden in het personeelsbestand. Het aantal arbeidsplaatsen zal in twee jaar tijd met 1.050 afnemen tot zo’n 2.500. De reductie komt onder meer door het afstoten van tijdelijke arbeidskrachten (550 in getal). De overige vijfhonderd medewerkers moeten zo veel mogelijk door natuurlijk verloop verdwijnen. “We komen ongeveer uit op hetzelfde aantal werknemers als vóór de invoering van de basisverzekering”, zo nuanceert De Witte.
Ook vakbond De Unie is niet onder de indruk. “Dit is geen verrassing.” De Unie voorspelde vorig jaar al dat marktbreed 5.000 van de huidige functies bij zorgverzekeraars zouden verdwijnen, als gevolg van fusies, digitalisering en eenvoudiger werkzaamheden. “De synergievoordelen van fusies als Agis, Menzis en Delta Lloyd en die van VGZ en Univé moeten nog zichtbaar worden.”
Betere service
“Doelstellingen zijn kostenreductie en verbetering van de service. We willen minder bureaucratie en minder managementlagen.” Van Breda Vriesman erkent dat Achmea dit jaar pas in september zijn service redelijk op orde had. De enorme aanwas van nieuwe verzekerden (+569.000 tot 3,5 miljoen) was daar debet aan. “Nu is het alleen bij de afdelingen ‘buitenlandse declaraties’ en ‘hulpmiddelen’ nog onvoldoende.”
De banenreductie bij het zorgbedrijf valt binnen de eerder aangekondigde Achmea-brede afslanking met 3.000 arbeidsplaatsen. Die reductie werd aangekondigd als het gevolg van de fusie met Interpolis. Bij Achmea werken nu zo’n 19.000 mensen.
Reclame
Achmea Zorg wil naast de genoemde besparingen op personeel en ICT, minder geld gaan uitgeven aan reclames. Dat wordt in de komende zorgcampagne voor 2007 al zichtbaar. Over het komende premiebeleid wil het concern nog niets zeggen. “Dat doen we in de eerste of tweede week van november.”

Reageer op dit artikel