nieuws

Avéro voorziet boten van DNA-profiel Avéro Achmea zet een voor

Archief

Nederland nieuw wapen in tegen vaartuigdiefstal: een spuitbus met heldere lak, waaraan zo’n tienduizend microfiches ter grootte van een zandkorrel zijn toegevoegd

Door middel van lasertechnologie wordt in de fiches een unieke code gezet, die met een loep is uit te lezen. Boten en buitenboordmotoren kunnen voor ? 170 op elke ondergrond hun eigen ‘DNA-profiel’ opgespoten krijgen. Deze profielen worden opgeslagen in een landelijke database, die op 1 juni start op initiatief van het Verbond van Verzekeraars en de stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. Vanwege de verspreiding van de fiches op alle denkbare onderdelen van een boot en het feit dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal uit te wissen, is het voor dieven niet meer interessant om de goederen te stelen of te verhandelen, aldus Avéro. Gebeurt het toch, dan zijn gestolen onderdelen makkelijker te traceren en te identificeren De lak, een Australische uitvinding die in de Benelux op de markt wordt gebracht door DataDotDNA uit Amsterdam, kan ‘op locatie’ worden aangebracht. De verzekeraar gaat de behandeling met deze lak waarschijnlijk als voorwaarde stellen bij het verzekeren van een vaartuig. In het Friese Koudum is het eerste pleziervaartuig in Nederland voorzien van DNA-lak.

Reageer op dit artikel