nieuws

Auto’s vaak te laat verzekerd

Archief

Bijna driekwart van de automobilisten heeft wel eens onverzekerd rondgereden, zo blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Diks.nl.

Van deze 70% sluit uiteindelijk 72% de autoverzekering in de eerste maand, 23% doet dit na de eerste waarschuwing van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en 5% niet of nog later.
Een veel genoemde reden voor het niet op tijd verzekeren is dat men toch nog niet met de auto gaat rijden of dat de auto in de garage staat. Vaak blijkt ook dat men eerst gaat shoppen voor de laagste premie en zo enkele dagen later pas een autoverzekering sluit.
Moraliteitsrisico
De RDW controleert gemiddeld 28 dagen na datum tenaamstelling automatisch of iemand met een lopend kenteken een geldige verzekering heeft gesloten. Mocht dit niet het geval zijn, dan krijgt men een waarschuwingsbrief. Dit is vaak het moment dat mensen snel een verzekering willen regelen. “Maar geen enkele verzekeringsmaatschappij wil een autoverzekering met terugwerkende datum sluiten”, aldus Marc Diks van Assurantiekantoor Diks. “Het gevolg is dat men een boete kan krijgen van de RVD wegens onverzekerd rondrijden en dat een verzekeraar de persoon niet wenst te accepteren in verband met het moraliteitsrisico.”
Hij vindt het een taak voor de overheid om het publiek via een postbus 51 spotje beter te informeren over de verzekeringsplicht. “Wij adviseren daarom altijd om voordat je een auto koopt, eerst de premie te vergelijken en dan op de dag van aankoop, of al daarvoor, de wijziging aan de tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij door te geven”, aldus Diks.

Reageer op dit artikel