nieuws

Automatische acceptatie schadeverzekeringen bij Amev

Archief

Amev heeft de acceptatie van particuliere schadeverzekeringen geautomatiseerd. De automatische aanvraag verloopt via Amev Cockpit, het extranet van de verzekeraar of het Assurantie Data Netwerk (ADN). Via ADN kan tevens worden gemuteerd.

De verzekeraar verwacht dat ongeveer de helft van de op deze wijze ingediende aanvragen automatisch geaccepteerd kunnen worden. Indien gebruik gemaakt wordt van de nieuwe acceptatiemethode heeft het intermediair de polis in twee à drie dagen in huis.
De kans op fouten zou ook minder moeten zijn omdat aanvragen niet handmatig ingevoerd hoeven te worden. Dit bespaart controle- en herstelwerk. De automatische verwerking geldt voor aansprakelijkheid- en rechtsbijstand-, woonhuis-, verkeer- en combiverzekeringen.
De automatisering van het acceptatietraject vond plaats in het kader van het project ‘Sucade’. Binnen Sucade is een systeem ontwikkeld dat aanvragen en mutaties beoordeelt aan de hand van een aantal acceptatiecriteria. Aanvragen die niet aan deze criteria voldoen, worden via de gebruikelijke route doorgestuurd naar een acceptant. De acceptant krijgt de aanvraag elektronisch binnen en hoeft dus niet eerst het aanvraagformulier in de computer in te voeren.
Amev wil de elektronische communicatie met het intermediair verder ondersteunen en uitbouwen. “Hoe dat vorm moet krijgen is op dit moment nog onderwerp van studie”, zegt Amev-woordvoerder Ron Elkerbout.
Amev heeft voor de ontwikkeling van deze automatische acceptatie van schadeverzekeringen niet naar de ontwikkelingen bij zusterbedrijf Falcon gekeken, dat al langer een automatisch acceptatiesysteem voor levenproducten heeft. “Wij hebben gekeken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van onze eigen systemen en zijn niet uitgegaan van wat er bij Falcon al gerealiseerd is”, zegt Elkerbout.

Reageer op dit artikel