nieuws

Autokrakers steeds inventiever

Archief

Hoewel het aantal gestolen auto’s de laatste jaren gestaag afneemt, wordt het dievengilde steeds inventiever als het gaat om het stelen van papieren en andere waardevolle spullen uit opengebroken auto’s.

In Stadskanaal stond de politie deze maand voor een raadsel: zeker dertig auto’s, alle voorzien van elektrische deurvergrendeling, waren opengebroken en doorzocht zonder dat de dieven braaksporen hadden achtergelaten. Of de schade wordt vergoed, is nog maar de vraag.
Volgens woordvoerder Martijn van der Linden van het Verbond van Verzekeraars wordt in dit specifieke geval, omdat het een hele serie vergelijkbare kraken betreft, een beroep gedaan op de coulance van verzekeraars. Maar als een individueel geval zich bij zijn verzekeraar meldt, dan wordt het zonder braaksporen wel heel lastig om aan te tonen dat er inderdaad sprake was van een auto-inbraak en er recht is op schadevergoeding. “Niets van waarde in de auto achterlaten is en blijft daarom het devies”, aldus Van der Linden.
Kopieergedrag
Guus Wesselink van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit kan dat onderschrijven. Automobilisten moeten zich bewuster worden van hun gedrag. Volgens Wesselink bedraagt de schade als gevolg van autokraken zo’n _ 600 mln per jaar. “Criminelen worden steeds inventiever. Buitenlandse televisieuitzendingen over dit onderwerp werken in ons land kopieergedrag in de hand. En er is nu eenmaal allerlei apparatuur op de markt, waarmee het voor dieven relatief eenvoudig is een auto open te maken. Wat er in Stadskanaal precies is gebruikt, is nog niet duidelijk. De politie is bezig met een technisch onderzoek, maar ik denk dat het oppakken van de daders meer duidelijkheid zal verschaffen over deze kennelijk nieuwe methode.”
Wifi-detector
Verzekeraar Bovemij heeft geconstateerd dat het aantal laptopdiefstallen uit auto’s fors toeneemt. Daarbij zouden de dieven steeds vaker gebruik maken van een Wifi-detector, een apparaat waarmee consumenten draadloze internetverbindingen voor hun laptop of PDA (personal digital assistant) kunnen opzoeken. Er kunnen echter ook heel nauwkeurig, via bleutooth of infrarood, laptops en PDA’s mee worden opgespoord in geparkeerde auto’s. Daarbij maakt het niet uit of de apparatuur is in- of uitgeschakeld.
Volgens René Engelen, manager Risicomanagement van Bovemij, is sprake van een toename van bijna 20% van het aantal auto-inbraken waarbij laptops worden gestolen. Wie er niet aan ontkomt zijn laptop zo nu en dan in de auto achter te laten, adviseert hij een autokluis te laten inbouwen.

Reageer op dit artikel