nieuws

Autodieven hebben voorkeur voor jonge VW, Opel en Seat

Archief

In het eerste halfjaar van 2006 werden in ons land 6.484 personenauto’s gestolen. Dat waren er 369 (5,4%) minder dan in het eerste halfjaar van 2005, zo meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Maar het beeld verschilt wel per leeftijdscategorie. Van de personenauto van nul tot en met drie jaar oud werden er 1.317 gestolen, 145 meer dan in de eerste helft van 2005. Van de oudere voertuigen werden er 5.167 gestolen, 514 minder dan in 2005. De meest gestolen merken in de jonge categorie zijn Volkswagen (voornamelijk Golf en Passat), Opel en Seat.
Om het tij te keren zullen verzekeraars meer eisen moeten stellen aan de beveiliging van jonge autos, vindt de stichting. Men denkt daarbij aan verplichte inbouw van een voertuigvolgsysteem voor het sluiten van een verzekering, betere controles bij verhuur en proefritten en meer gerichte opsporingsacties door de politie.
Bedrijfsauto’s
In totaal werden in het eerste halfjaar van 2006 9.060 voertuigen gestolen, tegen 9.765 in de eerste helft van 2005. Een daling met 7,2%. Bij bedrijfsauto’s was de daling het sterkst: het aantal gestolen bestelauto’s daalde met 15,5% naar 1.269. Het aantal gestolen vrachtauto’s daalde met 17,2% naar 130 diefstallen. Motorfietsdiefstallen liepen terug met 6,2% naar 696 en de diefstal van aanhangers daalde met 6,1% naar 481.
Voertuigvolgsysteem
Ruim 54% van de in het eerste halfjaar van 2006 gestolen auto’s werd teruggevonden. Een jaar eerder was dit nog 59,8%. Vooral de relatief nieuwe auto’s worden minder vaak teruggevonden.
In 2004 en 2005 werden nog grote aantallen jonge Sport Utility Vehicles (SUV’s) gestolen. Dat was voor de verzekeraars aanleiding om het inbouwen van een voertuigvolgsysteem hiervoor verplicht te stellen. Dat is een goed middel gebleken aldus de stichting, want vrijwel alle gestolen auto’s die voorzien waren van zo’n systeem werden na diefstal weer teruggevonden.

Reageer op dit artikel