nieuws

Autodiefstallen lopen terug

Archief

Het aantal gestolen personenauto’s is vorig jaar ten opzichte van 2003 met ruim 12% gedaald naar 16.527. Daarvan werden er 10.742 teruggevonden. De schadelast voor autodiefstallen bedroeg in 2004 voor de Nederlandse verzekeraars € 95 (107) mln. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC).  De daling van personenautodiefstallen liet zich vooral zien bij jongere auto’s die zijn voorzien van een startonderbreker. Ook peilzenders blijken een effectief middel tegen autodiefstal. Deze zijn sinds 2004 verplicht voor auto’s die € 70.000 of meer kosten. Vorig jaar is 84% van de gestolen auto’s die waren voorzien van een dergelijk zendertje kort na de diefstal teruggevonden. 

Het risico dat een auto wordt gestolen, hangt niet alleen met de leeftijd samen, maar ook met het merk en type. Vooral de Sports Utility Vehicles (SUV’s) zijn populair bij het dievengilde. Zij worden drie tot vier keer zo vaak gestolen als andere typen. Opvallend aspect daarbij is dat deze diefstallen steeds vaker gepaard gaan met een inbraak in de woning van de eigenaar om de sleutels van de auto te bemachtigen.  Van auto’s jonger dan zeven jaar wordt minder dan de helft teruggevonden. Oudere auto’s komen vaker terug. Vooral auto’s die dertien tot twintig jaar oud zijn scoren op dit punt goed: daarvan werd meer dan 80% teruggevonden. 

Reageer op dit artikel