nieuws

Autodiefstal loopt verder terug

Archief

Het aantal diefstallen van personenauto’s is vorig jaar met 7,5% gedaald, zo blijkt uit de nieuwe Statistiek Voertuigdiefstal van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het aantal diefstallen van alle gekentekende voertuigen samen lag vorig jaar 6,4% lager dan in 2006.

In 2007 werden 11.891 personenauto’s gestolen, waarvan er 6.653 werden teruggevonden. Het terugvindpercentage liet een stijging zien tot 55,9%. Het resultaat is dat er in het afgelopen jaar 476 auto’s minder definitief verdwenen. Medio 2007 is tevens een eind gekomen aan de stijging van het aantal diefstallen van jonge auto’s.
Het diefstalrisico verschilt sterk per merk. Bij Mini, Volkswagen en Mercedes is het diefstalrisico hoger dan 0,3%, bij Porsche en BMW ongeveer 0,3%. Het diefstalrisico bij de overige merken is 0,2% of lager.
Tweewielers
De grootste diefstalproblemen doen zich nog voor bij de tweewielers. Het aantal diefstallen van motorfietsen is met 11% gestegen, van 1.547 in 2006 naar 1.676 in 2007. Gemiddeld wordt slechts 26% van de gestolen motoren teruggevonden. Verder werden er 9.774 brom- en snorfietsen gestolen. Ook na kentekening wordt slechts 28% daarvan na diefstal teruggevonden.
Veel van de gestolen motorfietsen en bromfietsen worden gedemonteerd. De onderdelen dienen voor reparatie of om nieuwe tweewielers te bouwen. Volgens de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) zijn twee maatregelen noodzakelijk: meer toezicht op de handel in onderdelen en het permanent merken van alle onderdelen van tweewielers met zogeheten microdots.
Bij de bedrijfsvoertuigen bedroeg de daling van het aantal diefstallen meer dan 10% en bij de aanhangwagens ruim 4%.

Reageer op dit artikel