nieuws

Atradius boekt minder omzet door afstoten van activiteiten

Archief

Kredietverzekeraar Atradius heeft vorig jaar in ons land _ 158 (178) mln omzet geboekt, een daling van 11%.

Die daling is vooral veroorzaakt door het afstoten van de garantieverzekeringsactiviteiten. De nettowinst verdubbelde wereldwijd tot _ 100 (51) mln; de brutopremieomzet daalde tot _ 1.059 (1.079) mln. Atradius schrijft de winstgroei op het conto van de kredietverzekerings- en incassoactiviteiten én van de gemaakte winst op de verkoop van de niet-kernactiviteiten. Zo werden de factoring-activiteiten (beheren van debiteurenportefeuilles) verkocht aan Fortis. Zonder de verkoopwinsten mee te rekenen, bedroeg de winst van Atradius _ 82 mln.
Het kredietverzekeringsbedrijf kwam wereldwijd uit op een brutowinst van _ 54 mln, terwijl de omzet een fractie lager was. Dat werd veroorzaakt doordat behalve in Nederland ook in Duitsland en België de garantie-activiteiten werden gestaakt. De netto claimsratio (claims als percentage van premies en kredietlimietinkomsten) verbeterde tot 43% (46%).
Banenreductie
De banenreductie die eind 2004 werd aangekondigd, heeft inmiddels geleid tot het vertrek van 340 medewerkers. Dat moeten er uiteindelijk 600 worden. In ons land is het banenverlies beperkt gebleven tot 60 van de in totaal 700 medewerkers.
Naast Modula Focus, het nieuwe kredietverzekeringsproduct voor het MKB, zijn ook de Analyser (informatieproduct voor banken) en Connect (automatisering van informatiestroom tussen verzekeraar en klant) geïntroduceerd. Later dit jaar moeten meer nieuwe producten volgen. Verder wil Atradius meer incassoactiviteiten gaan ontplooien, wat dit jaar moet resulteren in nieuwe kantoren.

Reageer op dit artikel