nieuws

‘Assurantiebemiddeling sec heeft nauwelijks toekomst’

Archief

Tussenpersonen die willen blijven bemiddelen in verzekeringen, zullen zich bijzonder moeilijk kunnen handhaven. De toekomst is aan de totaaladviseur in financiële diensten, volgens de Gulden Adviseursgroep, de keten van assurantie-adviseurs die zich sterker wil toeleggen op de bemiddeling in financiële diensten.

In een lezing voor leden van de assurantieclub LAC-noord betoogde directeur E.H.M. Lichteveld van de Gulden Adviseursgroep, dat er nauwelijks toekomst zit in de assurantiebemiddeling sec. “Iemand die al 25 jaar in verzekeringen doet, en dat ook de komende 25 jaar denkt te kunnen volhouden, dié kan het wel vergeten”, aldus Lichteveld.
Toegevoegde waarde bewijzen
De standaardisatie van verzekeringsprodukten voor particulieren, de concurrentie van direct writers (o.m. Centraal Beheer, FBTO, Ohra, Zilveren Kruis), en de veel agressievere opstelling van (nieuwe) aanbieders V & D, ABN Amro Verzekeringen (Air Miles-bonussysteem), en niet te vergeten Polis Direct, maken het voor de gevestigde assurantiekantoren steeds moeilijker om hun toegevoegde waarde te bewijzen, zei Lichteveld. “De toekomst voor het intermediair ligt bij produkten waarvoor zijn advies nog op prijs wordt gesteld, omdat de consument niet op eigen kennis durft blind te varen. Kortom, de adviesgevoelige produkten. En dat zijn geen verzekeringen, maar financiële diensten.”
Volgens Lichteveld zal door de complexheid van de materie (o.m. hypotheken en pensioenen), de enorme diversiteit aan produkten (o.m. sparen en beleggen), en door fiscale aspecten de noodzaak van een ‘vertrouwensman’ groter worden voor de consument.
Ook door toedoen van de terugtredende overheid zullen consumenten zelf (aanvullende) voorzieningen (wao, vut, pensioen, studiefinanciering, etc.) moeten treffen. Verder leiden demografische factoren (seniorenmarkt, meer overdracht vermogens) tot een grote behoefte aan advies.
Diensten onder één dak
Om deze diensten onder één dak te kunnen aanbieden, zal de Gulden Adviseursgroep haar activiteiten verbreden. Lichteveld: “De behoefte aan advisering neemt toe met de groei van het aanbod en de diversiteit. Om goed te kunnen scoren in deze markt is een duidelijke profilering en positionering als financiële planner een vereiste.”
De aangesloten kantoren van de Gulden Adviseursgroep zullen zich concentreren op speerpunt-produkten in financiële zekerheid, waaronder beleggingshypotheken pensioenen, lijfrenten, en spaarloonregelingen. De aanverwante produkten worden en passant meegenomen, aldus Lichteveld. “Door het terugtreden van de overheid ontstaat er een gigantische groeimarkt in aanvullende verzorging. Een fenomeen dat bestendiger zal zijn dan de hypotheekmarkt die toch wordt gekenmerkt door ups en downs”.
Lichteveld: “Iemand die denkt de komende 25 jaar uitsluitend in verzekeringen te kunnen doen, dié kan het wel vergeten”

Reageer op dit artikel