nieuws

Assurantiebedrijf Van Lanschot richt zich meer op particulieren

Archief

Het assurantiebedrijf van F. van Lanschot Bankiers heeft in 1994 een provisie-inkomen behaald van f 14,4 mln uit de bemiddeling in verzekeringen. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van het jaar ervoor, aldus het jaarverslag van de bank.

De assurantie-activiteiten van Van Lanschot Bankiers zijn ondergebracht in de dochteronderneming Van Lanschot Chabot, die vanuit 24 bankvestigingen in het land actief is. Dit assurantiebedrijf richt zich op bedrijven, instellingen en de betere particulieren met een jaarinkomen van meer dan f 100.000 bruto.
Het leeuwedeel van het provisie-inkomen van f 14,4 (12,8) mln over 1994 is te danken aan circa 2.000 bedrijven die het assurantiebedrijf als cliënt in de boeken heeft staan. De grootste doelgroep van 11.200 (10.700) particulieren die via Van Lanschot Chabot zijn verzekerd, is goed voor ‘slechts’ f 3,4 (2,8) mln aan provisie-inkomsten.
Pakketverzekering
Om de samenstelling van portefeuille én provisie-inkomsten meer in balans te brengen, is het assurantiebedrijf begin dit jaar begonnen met de afzet van een pakketverzekering voor particulieren onder eigen label.
De modulair opgebouwde polis kent zestien dekkingen, waaronder enkele specifiek op de doelgroep afgestemde rubrieken zoals een caravan- en een golfverzekering, vertelt commercieel directeur J. van Leijenhorst. Als risicodragers zijn geselecteerd: Aegon, Amev, Delta Lloyd, en Nieuw Rotterdam.
Verder heeft het assurantiebedrijf in samenwerking met levenmaatschappij Legal & General een verzekerd spaarprodukt en een lijfrentepolis onder eigen label uitgebracht, onder meer te gebruiken in combinatie met één of meer bedrijfsspaarregelingen.
Bankactiviteiten
Van Lanschot Bankiers behaalde in 1994 een netto winst van f 43,9 mln. Een jaar eerder was dat f 53,8 mln (incl. een bijzondere bate van f 19,7 mln). De aan de bank toevertrouwde middelen stegen naar f 7.331 (6.993) mln, waaronder f 1.797 (1.905) mln aan spaargelden. De kredietverlening aan particulieren en bedrijven nam toe naar f 5.159 (4.908) mln, onder meer door een verhoogde afzet van hypotheken (+f 225 mln), aldus het jaarverslag.
Het aandelenkapitaal van de bank is verspreid over tien aandeelhouders, waaronder Delta Lloyd (8,5%), Achmea Groep (6%), en ING Groep (6%). De Friesland Bank, waarmee Van Lanschot een samenwerkingsverband heeft gesloten, heeft 21% van de aandelen in handen.

Reageer op dit artikel