nieuws

Assurantiebedrijf Owat volledig over naar Rollins Hudig Hall

Archief

Zoals mocht worden verwacht, neemt Rollins Hudig Hall het bemiddelingsbedrijf Owat Assurantie over, dochter van het transportconcern Nedlloyd. Door de overname per 1 januari 1995 versterkt het makelaarsconcern zijn positie in de transportverzekeringsmarkt.

Owat Assurantie (40 medewerkers) in Utrecht richt zich op het bedrijfsleven en in het bijzonder op transportverzekeringen. Het assurantiebedrijf dankt zijn specialisatie aan de nauwe binding die van oudsher bestaat met de transportsector in ons land.
Tot 1985 was Owat onderdeel van het vervoersbedrijf Van Gend & Loos, zelf toen een dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Na de overname door Nedlloyd groeide Owat uit tot het assurantiebedrijf voor de werkmaatschappijen van het transportconcern, maar slaagde er tevens in de sterke banden met bijvoorbeeld het openbaar vervoer te handhaven.
Pool streekvervoer
Nu nog voert Owat Assurantie de administratie voor de verzekeringspool van de NV Verenigd Streekvervoer Nederland, de holding van diverse busmaatschappijen.
Directeur mr E.R.L.M. Geerdes van Transurance, de vorig jaar opgerichte verzekeringscaptive van de streekvervoersmaatschappij ZWN Groep, zegt dat de pool het wa-risico en beperkt casco-risico (brand) van alle streekvervoerbussen dekt. Touringcars zijn volledig (wa/casco) verzekerd, aldus Geerdes. De risico’s zijn herverzekerd bij Royal Nederland. In totaal omvat de pool volgens hem ruim 5.000 bussen.
Ook andere risico’s van het streekvervoer, waaronder brand (opstal en inventaris), aansprakelijkheid, ziektekosten, etc. zijn, aldus Geerdes, collectief verzekerd via Owat Assurantie. De risico’s brand en aansprakelijkheid zijn op de beurs ondergebracht. De collectieve ziektekostenpolis loopt bij de Goudse.
Basis voor verkoop
De basis voor de verkoop van Owat aan Rollins Hudig Hall (900 medewerkers, 11 vestigingen) werd ruim twee jaar geleden gelegd. Toen nam Nedlloyd deze makelaar, op dat moment nog Hudig-Langeveldt geheten, in de arm voor de verzekering van een groot deel van zijn risico’s, waaronder brand (opstal en inventaris), ziektekosten en ongevallen. Owat werd voor deze risico’s subagent.
Eind vorig jaar volgde het aansprakelijkheidsaccount van enkele miljoenen premie, dat door Nedlloyd werd weggehaald bij Alexander & Alexander.
Volgens woordvoerder mevr. mr T.J.M. Alders-Timmer van Rollins Hudig Hall wordt de complete portefeuille en het voltallige personeel van Owat overgenomen.
Owat-directeur mr P.H. Blok (55) gaat niet mee over. Hij blijft bij Nedlloyd en zal daar de functie van risk manager gaan vervullen. Desgevraagd zegt hij, dat met Rolins Hudig Hall “bepaalde afspraken ten aanzien van de behandeling van het ‘droge’ gedeelte van het Nedlloyd-account zijn gemaakt”. Hoe die afspraken luiden, wil Blok niet zeggen.
In hoeverre Owat wordt geïntegreerd in Rollins Hudig Hall, dan wel als zelfstandig kantoor blijft bestaan, is volgens Blok niet bekend. “Die vraag intrigeert mij ook en is hier dagelijks onderwerp van gesprek. Rollins Hudig Hall heeft daarover bepaalde ideeën, maar zal zich zeker laten leiden door de vraag: wat is verstandig voor ons en voor de klant?” Namens Rollins Hudig Hall volstaat mevrouw Alders-Timmers met de opmerking: “We zijn net in het beginstadium van onze besprekingen. Dus kunnen we nu geen zinnig woord daarover zeggen.”
Owat-directeur Blok is de enige die bij Nedlloyd achterblijft.

Reageer op dit artikel