nieuws

Assurantie Academie levert stagiairs TVM en Unigarant

Archief

In september van dit jaar zal er een speciale hb0-opleiding voor verzekeringen van start gaan. Deze Assurantie Academie is volgens Johan Bakker van de Hogeschool Drenthe uniek in Nederland en bedoeld om een nijpend tekort aan personeel bij verzekeraars en tussenpersonen in het Noorden op te heffen.

Verzekeraars als TVM, Unigarant, Univé en tussenpersonen als Vrieling Adviesgroep in Dedemsvaart en de Witte Assurantiën en Uiterwijk Winkel Verzekeringen in Hoogeveen nemen deel aan dit project. Deze assurantiebedrijven leveren docenten voor de opleiding, bieden stageplaatsen aan en geven aan het eind van de rit ook nog de garantie dat de cursisten een baan krijgen.
Het doel van de opleiding is vooral dat de verzekeringsbedrijven in deze regio beter opgeleid personeel kunnen aantrekken. Het is een doelgroep met een behoorlijk omvang, weet Bakker. “In Hoogeveen zijn duizend mensen in de verzekeringsbranche werkzaam en met de bedrijven in Assen erbij kom je al snel uit op het dubbele. De opleiding is sterk op de praktijk gericht, bestaat uit een bedrijfseconomische en een commercieel-economische richting en is, volgens Bakker, ook geschikt voor zij-instromers die al ervaring hebben opgedaan in het verzekeringsbedrijf. Mb0-studenten die de richting Bank- en verzekeringswezen hebben gevolgd, kunnen de opleiding in drie jaar doen. De opleiding aan de Assurantie Academie wordt gehonoreerd met een bachelor-titel.
Imago verzekeraars
Bakker hoopt dat met deze opleiding ook het beeld van de verzekeringsbranche bij jongeren kan worden bijgesteld. “Het vak vereist nogal wat studie en bovendien is het imago van de verzekeringswereld niet al te goed. Veel jongeren hebben geen idee wat dit vak inhoudt en denken eigenlijk steeds achter de computer te zitten, terwijl er natuurlijk ook nog een heleboel andere functies zijn.
De opleiding is heel sterk op de praktijk gericht, aldus Bakker. Uitgangspunt is vier dagen naar school en één dag in de week praktijkopleiding. Cursisten komen in dienst van een stichting die als taak heeft de stagiairs te verdelen over de verzekeraars en intermediaire bedrijven. Elk halfjaar gaan zij naar een andere functie. Aan de opleiding is een test verbonden om te kijken of de cursist geschikt is voor dit vak en zo ja, voor welke baan.
Op dit moment hebben zich al twintig mensen voor de Assurantie Academie aangemeld. Als de opleiding een succes wordt, zijn we van plan om deze formule ook elders in het land toe te passen, aldus Bakker.

Reageer op dit artikel