nieuws

ASR-maatschappijen lanceren Zuid-Afrikaanse Randpolis

Archief

Als eerste verzekeraars in ons land voeren Stad Rotterdam en De Amersfoortse, beide dochters van ASR, sinds kort een koopsompolis in Zuidafrikaanse randen. De aanbieding van beide maatschappijen geldt zolang de voorraad, de voorbelegging, strekt.

De lage rentestand op guldenskoopsomverzekeringen is voor de ASR-werkmaatschappijen aanleiding geweest een ander valutaproduct aan te bieden dat wél een hoog gegarandeerd rendement oplevert. Het rendement van een koopsompolis in Zuidafrikaanse rands kan volgens De Amersfoortse en Stad Rotterdam oplopen tot drie keer het rendement op Nederlandse staatsobligaties, afhankelijk van de looptijd en de koers van de rand.
Enorme buffer
In een toelichting op de introductie van het product zeggen beide maatschappijen dat verzekerden weliswaar een valutarisico lopen, maar dat de hoge rente op eersteklas leningen in Zuid-Afrika een enorme buffer vormt. “Afhankelijk van de looptijd kan de koers van de rand dalen tot 70% en dan nog is het rendement gelijk aan dat over Nederlandse staatsobligaties op dit moment”, aldus Stad Rotterdam. Concreet zou dat er op neer komen dat de waarde van de rand (nu: 40 cent) over twintig jaar mag dalen tot 16 cent om tot dezelfde uitkering te komen als bij een koopsom in guldens.
De gerichte lijfrentekoopsompolis kan worden gesloten voor de duur van 1 tot 10 jaar, 15, 20, 25, en 30 jaar. Bij overlijden wordt 90% van de koopsom in randen uitgekeerd. De provisie voor het intermediair bedraagt 8% van de koopsom.
Een rekenvoorbeeld: een 42-jarige man sluit een koopsompolis voor f 11.678 (=29.195 rand) met een looptijd van twintig jaar. Op de einddatum bedraagt het spaarkapitaal 245.750 rand, oftewel f 98.300 bij een gelijkblijvende koers. Eenzelfde koopsom in guldens (Guldens Lijfrenteplan) zou volgens Stad Rotterdam over twintig jaar f 36.920 opleveren.
Stad Rotterdam geeft hoog op van haar Zuid-Afrikaanse randverzekering: ‘de koopsompolis die met kop en schouders boven alle andere uitsteekt’.

Reageer op dit artikel