nieuws

Arno Dolders laakt ‘light’ versie van Beleggen A

Archief

Voorzitter Arno Dolders van de Stichting Examens Financiële Dienstverlening (SEFD) is slecht te spreken over de rol van de overheid bij het ontwikkelen van deskundigheid in de financiële dienstverlening. “Na negen maanden WFD waren de eerste toetstermen nog niet binnen.”

“De ‘light’-versie van Beleggen A die we nu op ons bord hebben gekregen, biedt met zes uur studie onvoldoende garantie om die deskundigheid te verkrijgen”, zei hij vorige week tijdens de relatiemiddag van de SEFD in Utrecht. “Omgaan met zorgplicht wordt op deze manier een soort wedstrijd waarbij de doelpalen bewegen. Ik vind dat wij als branche niet veroordeeld mogen worden op dergelijke verschuivende panelen. Kennis is in dit geval altijd essentieel. Als we de deskundigheidseisen binnen de wet WFD niet goed kunnen invullen, komen aan die zorgplicht nooit toe”, zei Dolders.
Een van de bepalingen in de wet is trouwens dat de nazorg eist ‘dat de klant op de hoogte moet worden gehouden van de relevante wijzigingen’. “Hier schuilt de grootste uitdaging voor de advieswereld”, aldus Dolders.
Slagingspercentage
Directeur Jan Janse van de SEFD
nam de toekomstige WFD-examens en het beleid van de zes instituten die deze examens aanbieden onder de loep. De instituten zijn: EBFS, Eduvalent, FFP, Nibe-SVV, SEH en uiteraard SEFD. Janse zei het jammer te vinden als de focus bij de WFD-examens te veel op het slagingspercentage zou komen te liggen. De afgelopen tijd werden er door diverse instituten al slagingspercentages van 50, 60 en zelfs 80 % genoemd.
“De gerichtheid op de percentages is misschien verleidelijk, maar niet terecht”, zegt Janse. “Belangrijker is of een toets betrouwbaar is. Daar zijn normen voor ontwikkeld. De betrouwbaarheid moet op niveau tachtig of hoger liggen. Onder deze grens is er geen uitspraak over het kennisniveau van de kandidaten te doen.”
Dit getal is onder andere gekoppeld aan het aantal vragen dat wordt gesteld over de te toetsen eindtermen, stelt Janse. “Een en ander betekent dat een aantal van 44 meerkeuzevragen voor een omvangrijk kennisdomein als Schadeverzekering WFD met 800 toetstermen naar mijn idee onvoldoende is. Op basis van deze uitslag is het in mijn ogen niet verantwoord om een vergunning af te geven.”
Concurrentie op prijs
Prijs is ook een belangrijk gegeven, aldus Janse. “SEFD is zeker geen prijsvechter, zegt hij. “Wij bieden examens voor de kostprijs met een kleine plus om te zorgen dat we kunnen blijven investeren. Er zijn ook organisaties die vinden dat een examen pas iets voorstelt als het _ 300 of meer kost. Toch zijn er aanbieders die voor _ 90 WFD-examens leveren en dan ook nog korting geven.”
Janse ziet de mogelijkheden voor concurrentie vooral op het terrein van de dienstverlening. Bijvoorbeeld via een gemakkelijke manier van aanmelden. (“Onze website wordt binnenkort aangepast”), terugkoppeling van de resultaten, zodat de kandidaat kan zien op welke 0nderdelen hij goed of minder goed heeft gescoord en tenslotte toetsing op de werkplek.
“Met name wat het laatste betreft, voorzie ik een forse groei”, zegt Janse. “Voor bedrijven is toetsing en examinering ter plekke natuurlijk heel interessant. Dan zijn ze hun mensen niet zo lang kwijt.” Ook is de SEFD met verzekeraars aan het praten over inpassing van de WFD-examens in de totale loopbaanontwikkeling van medewerkers. “Ik ben benieuwd wat daar uit komt. Welke richting wij ook kiezen, de kwaliteit blijft voor ons voorop staan. Misschien zal ons dat in het begin klanten kosten, maar die komen wel weer terug.”
Beleggen geen spel
Aan het eind van de middag was er een quiz over beleggen. Het bleek dat de meeste deelnemers moeite hadden met de vragen en regelmatig moesten gokken. “Ik hoop dat op deze manier duidelijk is geworden dat beleggen geen spelletje is en dat zes uur studeren volstrekt onvoldoende is om de noodzakelijke kennis over beleggen te verwerven”, zei Arno Dolders .
maar niet terecht”

Reageer op dit artikel