nieuws

Argenta stormt binnen in top-10 van hypotheekverstrekkers

Archief

Argenta is in de eerste twee maanden van dit jaar de snelst groeiende hypotheekverstrekker van ons land, zo blijkt uit marktgegevens van het Kadaster. De Belgische geldgever stijgt naar de zesde plaats en is nu groter dan SNS Bank.

In januari en februari heeft Argenta een enorme progressie geboekt ten opzichte van een jaar eerder. Het neemt met een marktaandeel van 3,9% en een omzet van ruim _ 730 mln de zesde plaats in, voor SNS Bank, die in 2005 nog de vijfde geldgever van 0ns land was. Een jaar geleden was Argenta nog goed voor 0,8% van de hypotheekmarkt.
Argenta, dat zegt samen te werken met zevenduizend tussenpersonen, dankt het succes onder meer aan de vorig jaar gelanceerde spaarhypotheek. “De planning was in 2005 via die formule zo’n duizend polissen aan te bieden. Eind vorig jaar zaten we aan elfhonderd polissen”, verklaarde directielid Roger Mertens onlangs in De Tijd. De hypotheekportefeuille is met _ 6,6 mld in Nederland inmiddels groter dan die in België. Dit jaar wil Argenta ook een creditcard en een levensloopproduct introduceren.
Top-10
Rabobank verliest op de hypotheekmarkt liefst 5% marktaandeel, afgezet tegen de eerste twee maanden van 2005. Dat beeld is wat vertekend, want de laatste drie maanden krikt de marktleider het aandeel op van 17% tot 18%. Postbank, die eind vorig jaar het marktaandeel wat zag dalen, begint 2006 sterk en heeft in februari weer 10% van de markt in handen. Behalve Argenta vallen in de top-10 Bouwfonds, die vergeleken met december ruim 1% marktaandeel verliest, en Fortis Hypotheek Bank op, die in januari 2% terugvalt, maar zich in februari licht herstelt met een toename van 0,5%.
Achter de top-5 zijn de verschillen overigens klein geworden, vooral doordat SNS Bank (-1,6%) en Bouwfonds (-1,7%) marktaandeel verliezen.
Oosteroever
Bij het Kadaster wordt de productie van Direktbank-dochter Oosteroever Hypotheken apart vermeld en dat geeft een opmerkelijk beeld te zien. Oosteroever fungeert onder meer als geldverstrekker voor een eigen-labelproduct van De Hypotheker en haalt in de eerste twee maanden van dit jaar met bijna _ 410.000 een hogere omzet dan Direktbank zelf. Die komt uit op _ 385.000. Gezamenlijk bedraagt het marktaandeel 4,2%, waarmee Direktbank de zesde plaats zou overnemen van Argenta.
Fortis
Op concernniveau lijkt Fortis, mede door de sterke inbreng van Oosteroever, inmiddels ABN Amro gepasseerd te zijn met een marktaandeel van 12,4%, tegen 10,8% voor ABN Amro. ING heeft nu een marktaandeel van 23,5%, ruim 2% meer dan Rabobank (inclusief Obvion).

Reageer op dit artikel