nieuws

Argenta blijft grootste buitenlandse geldgever

Archief

Het Belgische Argenta heeft ook vorig jaar de grootste omzet geboekt van de buitenlandse geldgevers in ons land. Nummer twee Bank of Scotland is hersteld van de dip in 2004, maar boekt zo’n _ 350 mln minder omzet dan Argenta.

Argenta vergrootte de omzet tot iets meer dan _ 2,5 mld, een stijging van ruim 30%, zegt Marc de Moor, die leiding geeft aan het hypotheekbedrijf in ons land. De vorig jaar gelanceerde Argenta Spaarhypotheek is goed ontvangen: die maakt inmiddels 10% van de totale omzet uit. “We zijn gegroeid zonder acties te doen of het aantal intermediairs fors te hebben uitgebreid”, stelt De Moor tevreden vast. “Wel merken we dat tussenpersonen ons steeds beter weten te vinden.”
Voor komend jaar heeft Argenta nog geen concrete plannen. “We wachten af wat de rente gaat doen. Als die gaat stijgen, zal het aantal oversluitingen afnemen. Dan gaan we kijken hoe we dat moeten opvangen.” Bij Argenta is 40% tot 50% van de nieuw gesloten hypotheken een oversluiting.
Bank of Scotland
Ook Bank of Scotland heeft vorig jaar de hypotheekomzet fors vergroot. Met een groei van 45% komt de geldgever na een terugval in 2004 weer op het omzetniveau van 2003, toen voor _ 2,2 mld aan hypotheken werd verstrekt. Dat is echter niet genoeg om Argenta, die de Schotten vorig jaar voorbijstreefde, weer in te halen. De productie van Bank of Scotland bedraagt over 2005 naar schatting zo’n _ 2,14 mld, tegen _ 1,48 mld in 2004.
De totale portefeuille van de bank is met ruim een miljard gegroeid tot _ 6 mld. Daarvan is een jaar terug _ 1,5 mld gesecuritiseerd.
De bank, die eind 1999 onder de naam Eubos de markt betrad als online geldgever, sluit nu volgens directeur Frank van Rijn tussen de 5% en 10% van alle hypotheken via internet. Vorig jaar werd het maximale hypotheekbedrag verhoogd van _ 500.000 tot _ 1,5 mln vanwege groeiende vraag in het hogere segment. Dat heeft echter nog weinig extra productie gebracht. “Er is maar een paar keer gebruik van gemaakt; in die categorie sluiten wij nog geen 2% van onze totale omzet.” Van Rijn heeft geen plannen voor andere productvernieuwingen: “Ons aanbod is redelijk compleet. We komen misschien alleen nog met een beleggingshypotheek.”
Volgens Van Rijn komen er op korte termijn nog meer buitenlanders de Nederlandse markt op. “Het zou me niets verbazen als de buitenlanders in 2010 zo’n 10% van de markt in handen hebben.” Dat aandeel is nu ruim 5%.
GMAC en UCB
GMAC Hypotheken vergrootte vorig jaar de omzet tot _ 1,8 (1,4) mld. Dat bedrag is inclusief de hypotheken die onder andere labels zijn verstrekt.
Het Franse UCB, de vierde buitenlander op de hypotheekmarkt, kwam uit op een omzet van _ 950 (400) mln. “Ruim boven onze eigen doelstelling”, aldus de bank, die werkt aan nieuwe producten voor nieuwbouw en senioren.

Reageer op dit artikel