nieuws

Arbeidsongeschiktheid vaststellen is mensenwerk

Archief

FCE-methoden om arbeidsongeschiktheid te meten, zijn niet geschikt als het criterium ‘beroepsarbeidsongeschiktheid’ wordt gehanteerd. Dit blijkt uit een TNO-onderzoek in opdracht van het Verbond.

In het kader van de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen (aov) heeft het Verbond van Verzekeraars aan TNO gevraagd onderzoek te doen naar de nieuwe methoden om fysieke capaciteiten te meten. Deze zogenoemde FCE-methoden worden sinds 1991 in ons land toepast. “Over de bijdrage die deze methoden kunnen leveren aan de beoordeling van de arbeidsongeschiktheid, wordt in de jurisprudentie verschillend geoordeeld en worden soms tegenstrijdige uitspraken gedaan”, aldus het Verbond. “Deze onduidelijkheid is, gezien het financiële belang van de verzekerde, onwenselijk.”
Uit het onderzoek naar zes methoden, blijkt dat deze methoden geen betrouwbaar totaalbeeld opleveren. “Wel geven sommige methoden antwoorden op enkele deelvragen over de claimbeoordeling en de beoordeling van het criterium ‘passende arbeid’. Maar voor de beoordeling van ‘beroepsarbeidsongeschiktheid’, een criterium dat steeds vaker in de aov’s voorkomt, zijn alle onderzochte methoden ongeschikt”, deelt het Verbond mee.
Al met al luidt de conclusie, dat de meetmethoden het oordeel van een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige niet kunnen vervangen, maar wel kunnen ondersteunen.

Reageer op dit artikel