nieuws

Arbeidsmarkt dwingt Eurocross tot openen vestiging in Praag

Archief

Aangezien het vrijwel onmogelijk is geworden om in Nederland werknemers te vinden die zowel Nederlands, Tsjechisch, Slowaaks als Engels spreken, heeft de Achmea-alarmcentrale Eurocross besloten om nog deze zomer een vestiging in Praag te openen.

Het besluit om een deel van de activiteiten naar Praag te verhuizen druist eigenlijk in tegen de filosofie van Eurocross om alle hulpverlening in Eureko-verband centraal vanuit Noordwijk aan te sturen. De alarmcentrale wordt echter door de huidige krapte op de arbeidsmarkt gedwongen van deze filosofie af te wijken. “Ik kan simpelweg niet genoeg mensen vinden die de benodigde talen spreken”, verklaart Eurocross-directeur Roelof Konterman.
Hoewel eigenlijk ongewenst, biedt de oprichting van een Praagse Eurocross-vestiging volgens Konterman ook voordelen. “Het samenwerkingsverband Eureko groeit snel in Centraal Europa, en wij willen daar nadrukkelijk in meegroeien. Mijn verwachting is dat zoiets beter vanuit een lokale situatie kan worden gerealiseerd, dan vanuit het verre Noordwijk.”
De Praagse vestiging gaat in eerste instantie bestaande klanten (twee lokale Eureko-reisverzekeraars) servicen. In de loop der tijd zal de alarmcentrale zich gaan richten op geheel centraal Europa. De medewerkers voor de Praagse alarmcentrale zijn inmiddels geworven. Zij krijgen de komende maanden een in-company training. Voor de Nederlandse medewerkers die nu in Noordwijk de Tsjechische alarmdienst bemannen, wordt binnen Eurocross ander werk gezocht.
CB en Avéro
Terwijl het Tsjechisch/Slowaakse onderdeel van de alarmcentrale in de loop van dit jaar vertrekt, zullen de activiteiten voor de Nederlandse markt juist verder uitgebreid worden. Met ingang van 1 januari gaat Centraal Beheer (marktleider op het gebied van autoverzekeringen) de hulpverlening aan autoverzekerden door Eurocross laten uitvoeren. Enkele maanden later volgt een andere Achmea-dochter: Avéro. Beide verzekeraars maken nu nog gebruik van de diensten van de Verzekeraars Hulpdienst (VHD). Voor de VHD is hun vertrek een enorme aderlating. Volgens Konterman zijn de twee Achmea-dochters door de alarmcentrale op eigen kracht binnengehaald. “Er is geen sprake geweest van dwang vanuit de Eureko- of Achmea-top.”
De alarmcentrale in Noordwijk zal in mei naar een andere locatie binnen Noordwijk verhuizen, omdat de huidige vestiging als gevolg van de zich sterk uitbreidende activiteiten te klein is geworden. Het nieuwe pand, nu nog in gebruik door Zilveren Kruis, is gelegen aan de Losplaatsweg.

Reageer op dit artikel