nieuws

Arag: computerbepaling UWV van arbeidsongeschiktheid niet goed

Archief

Het huidige computersysteem van het UWV geeft onvoldoende duidelijkheid om te bepalen in hoeverre iemand arbeidsongeschikt is. Dat is de kern van een uitspraak van de rechtbank Almelo in een zaak die Arag Rechtsbijstand namens een van haar verzekerden had aangespannen.

Het UWV hanteert sinds 2002 een nieuw computersysteem om de arbeidsongeschiktheid te beoordelen. Op basis van de medische en arbeidskundige gegevens, die in het systeem worden ingevoerd, wordt bepaald of iemand recht heeft op een uitkering.
In 2004 heeft de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechterlijke instantie voor sociale verzekeringszaken, aangegeven dat het systeem aangepast diende te worden. Dat heeft het UWV in 2005 gedaan. De rechtbank Almelo vindt nu ook het aangepaste systeem onvoldoende.
“Deze uitspraak kan alle lopende keuringen en herkeuringen op losse schroeven zetten”, aldus Arag. “Wij zullen vanaf nu onze verzekerden vrijwel altijd adviseren om tegen een negatieve uitspraak beroep in te stellen.” Arag verwacht overigens wel dat het UWV hoger beroep zal instellen.

Reageer op dit artikel