nieuws

‘Aov-verzekeraars kunnen door WAZ-vervangers in problemen komen’

Archief

Het gros van de verzekeraars biedt de WAZ-vervangende producten tegen lage tarieven aan. “Daar komen problemen van”, vreest Ruud Houtzager, manager aov bij AXA. “Vooral omdat daarbij ook nog nauwelijks op risico wordt geselecteerd.”

Verzekeraars en intermediair zijn druk bezig met dekkingen ter vervanging van de WAZ, de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandige ondernemers die op 1 augustus vervalt. De ondernemers die geen aov hadden en ook nu niet van plan zijn een volledige aov te sluiten, krijgen van tal van verzekeraars een WAZ-vervanger aangeboden, een sommenverzekering, dus zonder inkomenstoets, met een verzekerde rente (rubriek B) rond de e 11.500 (vroegere WAZ-uitkering).
AXA doet daar niet aan mee. “Wij bieden de zelfstandigen een normale aov aan tegen een normale premie en volgens de normale acceptatieprocedure”, zegt Houtzager. “Die WAZ-vervangers worden namelijk op een extra laag tarief aangeboden, terwijl er niet of nauwelijks op risico wordt geselecteerd. Als iemand op zo’n polis van e 11.500 arbeidsongeschikt wordt, dan leidt dat al snel tot een schadereservering van om en nabij de e 150.000. Voor zo’n risico zou dus eigenlijk net zo strikt moeten worden geaccepteerd als voor een reguliere aov. Bij de verzekeraars die nu zo soepel accepteren zal namelijk over een paar jaar onherroepelijk het schadepercentage stijgen. En wat doen die verzekeraars dan men de resultaatsvermindering die daarvan het gevolg is? De aandeelhouders van de verzekeraars zullen een gezond rendement blijven vragen. Dus zal de verzekeraar waarschijnlijk gedwongen worden om de tarieven aan te passen. Maar welke tarieven? Gaat alleen de premie voor de WAZ-vervangers omhoog of wordt de premie voor de gehele portefeuille aangepast? Dat laatste is waarschijnlijk het geval, doordat men de WAZ- vervangers niet apart registreert en men er uiteraard naar zal streven om de WAZ-vervangers om te zetten naar een volledige aov. Goedkoop kan dus duurkoop blijken te zijn.”
Houtzager stelt dat verzekeraars kampen met ‘premiehonger’. “Het lijkt er op dat de aov-markt niets heeft geleerd van eerdere gevolgen van premiehonger.” Hij verwijst hierbij naar de lancering van de ziekteverzuimpolissen, waarbij dusdanig werd geoffreerd dat op sommige aov-portefeuilles voor miljoenen verlies werd geleden.
Ruud Houtzager: …premiehonger…

Reageer op dit artikel