nieuws

Aon: ‘Aansprakelijkheidsmarkt blijft wereldwijd concurrerend’

Archief

Het internationale bedrijfsleven krijgt dit jaar voor het vijfde achtereenvolgende jaar te maken met concurrerende aansprakelijkheidspremies. Geschat wordt dat de tariefreducties in Nederland op hetzelfde niveau blijven als in 2006. Dat komt naar voren in ‘Look Beyond The Obvious’, een rapport van Aon over wereldwijde aansprakelijkheidstrends.

Verder wijst het rapport uit dat verzekeraars hun waakzaamheid opvoeren en dat beperkingen in de dekking in het verschiet liggen. Aon adviseert bedrijven om zich, naast de prijs, vooral te richten op polisdekking voor opkomende risico’s. Hierbij valt onder meer te denken aan gezondheidsrisico’s die te maken hebben met nanotechnologie, verbranding door de zon en overgewicht.
Verder adviseert Aon om trends in de Verenigde Staten nauwlettend te volgen, vanwege hun grote, wereldwijde invloed op wetgeving en verzekeringsmarkten. Verzekeraars proberen steeds meer de dekking te beperken voor risico’s als giftige schimmel (toxic mould), silica en elektromagnetische straling; verschijnselen die veelal voor het eerst in de VS voorkwamen.
Prognoses
Vanwege het uitblijven van grote natuurrampen in 2006 zijn de tarieven over de hele wereld lager. Onder meer de toegenomen concurrentie leidt tot verdere reducties in 2007. De verwachtingen variëren van reducties tot 25% in Noord- en Zuid-Amerika, tot 30% procent in de EMEA-regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) en tot 40% in Azië.
Essentiële dekking
“Dit is een gunstige tijd voor bedrijven om verder te kijken dan directe premiebesparingen, en zich voor te bereiden op de langere termijn. Dit kan door je te richten op dekking die essentieel is voor je onderneming”, zegt Fred Lamme, executive broking director Liability van Aon Nederland. “Er mag dan nu bijna geen sprake zijn van druk om de dekking te beperken, uit het verleden blijkt dat wanneer opkomende risico’s zich duidelijker manifesteren, verzekeraars dekkingsbeperkingen zullen opleggen.”

Reageer op dit artikel