nieuws

Annuleringsdekking voor ‘geruimde’ veeboeren

Archief

Het Verbond van Verzekeraars heeft een advies uitgebracht over de (reis)annuleringsverzekeringen in verband met mond- en klauwzeer. Kern is dat aan veeboeren wiens bedrijf is/wordt geruimd dekking wordt verleend.

Aanleiding voor het Verbondsadvies is een grote hoeveelheid vragen van verzekerden en tussenpersonen. Voor de benoemde veeboeren – niet alleen die waar MKZ is geconstateerd, maar ook de omliggende, preventief geruimde bedrijven – is de aanuleringsverzekering van toepassing op voortijdig afgebroken vakanties en geplande vakanties. Bij dit laatste geldt een “redelijke termijn van enkele maanden”. “Maatschappijen zullen met die termijn coulant omgaan”, stelt Verbond-woordvoerder Hennie Zoontjes.
Het Verbond adviseert verzekeraars om tot uitkering over te gaan op basis van de polisvoorwaarde ‘ernstige schade aan eigendom of bedrijf’. Voor veeboeren die buiten de getroffen gebieden hun bedrijf voeren maar toch hun vakantie willen annuleren, wordt geen dekking verleend.
Evenmin is er dekking voor toeristen die hun vakantie willen afbreken of annuleren in verband met de MKZ-crisis. Zelfs niet als hun vakantieadres niet bereikbaar is. Is dat niet onredelijk? Zoontjes: “Nee, want de reisorganisatie ANVR heeft in het tv-programma Kassa toegezegd dat touroperators in dergelijke gevallen een alternatief zullen aanbieden of het geld zullen terugstorten. Er blijft dus geen verzekeringskwestie meer over.”

Reageer op dit artikel