nieuws

Amicon verhoogt premie met 50% na klachten polishouders

Archief

Amicon verhoogt met terugwerkende kracht de premie voor mensen met een Luxe-pakket met 50%. De Ombudsman Zorg, die tientallen klachten ontving over beperking van de dekking, is met dit voorstel akkoord gegaan.

Amicon – fusieresultaat van Oost-Nederland en RZR – introduceerde per 1 januari van dit jaar drie nieuwe pakketten, als aanvulling op een ziekenfondsverzekering: Compact, Ideaal en Top. Het oude Luxe-pakket van Oost-Nederland en het Plus-pakket van RZR verdwenen. In ruil daarvoor kregen de meeste mensen het gelijkgeprijsde Ideaal-pakket aangeboden.
Voor een aantal van de 625.000 Ideaal-verzekerden – met name voor houders van het oude Luxe-pakket – kwam de omzetting echter neer op een beperking van de dekking. Die liet zich vooral gelden bij vergoedingen voor tandheelkunde, hulpmiddelen en alternatieve geneeswijzen.
De verzekerden die om die reden over wilden stappen naar het ruimere en duurdere Top-pakket, werden aan een nieuwe selectieprocedure (gezondheidsvragen) onderworpen. Een selectie die menigmaal een negatief resultaat opleverde. Een honderdtal klagers richtte zich daarop tot de Ombudsman Zorgverzekeringen, die de handelswijze van Amicon afkeurde. “Het selectiebeleid was moeilijk toetsbaar”, zo verwoordt Ombudsman Til Gardeniers één van haar bezwaren. De affaire kwam zondag 5 september ook uitgebreid aan de orde in het kritische consumentenprogramma ‘Ook dat nog!’.
Oplossing
Vorige week heeft het Amicon-bestuur een oplossing in het conflict voorgesteld, waarmee de Ombudsman Zorg akkoord is gegaan. Het voorstel is: voor de ongeveer honderd klagers wordt de dekking van het oude Luxe-pakket gehandhaafd, tegen een maandpremie van f 37,50. Die premie is volgens Amicon bij toeval gelijk aan die van het Top-pakket, “want inhoudelijk zijn die twee pakketten niet te vergelijken”, aldus woordvoerder John Wijbenga. De oude Luxe-premie was f 25. Toeval of niet, dat is evenveel als voor het nieuwe Ideaal-pakket. De 50% hogere premie zal met terugwerkende kracht per 1 januari gaan gelden; eventuele vergoedingen zullen eveneens met terugwerkende kracht extra worden vergoed.
De Ombudsman Zorg typeert het voorstel als ‘het minst slechte alternatief’. Zij beseft dat er voor de klagers weinig mogelijkheden overblijven. “Ze kunnen hiermee akkoord gaan, óf zich neerleggen bij het Ideaal-pakket, óf verder gaan naar de Raad van Toezicht danwel de rechter. Opzeggen bij Amicon is pas eind dit jaar een optie.”

Reageer op dit artikel