nieuws

Amev past levenprovisie aan

Archief

Per 1 augustus past Amev Leven zijn provisiestructuur aan: één jaar na de door het Verbond van Verzekeraars beoogde invoeringsdatum. Opvallend is een verhoging van de afsluitprovisie en de invoering van ‘opbouwprovisie’.

Vorig jaar zomer adviseerde het Verbond een aanpassing van de provisiestructuur in de vorm van minder afsluitprovisie en meer doorlopende provisie én verlenging van de provisieverdientermijn van vijf naar tien jaar. Dat alles moest leiden tot verbetering van de afkoopwaarden voor polishouders, één van de grote pijnpunten bij consumentenorganisaties.
Bij de met een jaar vertraagde introductie van het nieuwe provisiesysteem, legt Amev de nadruk niet op de afkoopwaarden maar op de grotere flexibiliteit voor het intermediair. De tussenpersoon krijgt voortaan de keuze tussen afsluitprovisie, doorlopende provisie en ‘opbouwprovisie’. En met deze drie beloningsvormen kan hij naar hartelust schuiven.
Hogere provisie
Opmerkelijk is dat Amev de afsluitprovisie bij premiebetalende verzekeringen verhoogt tot 4,75% van het productiekapitaal (premie x duur). Momenteel is de afsluitprovisie nog 3,3% plus 0,03% per elk premiebetalend jaar. In ruil voor de provisieverhoging sneuvelen wel de bonusprovisie en de zelfwerkzaamheidsprovisie. De verdientermijn voor afsluitprovisie wordt tien in plaats van vijf jaar.
Van de 4,75% afsluitprovisie keert Amev standaard 70% uit als afsluitprovisie (=3,325%) en 30% als doorlopende. Het intermediair kan hier in overleg van afwijken. “Maar 100% afsluitprovisie is in principe niet toegestaan”, aldus Amev-woordvoerster Annemarie Goede. “De tussenpersoon kan wel voor volledig doorlopende provisie kiezen.”
Een compleet nieuwe optie is het fenomeen ‘opbouwprovisie’, waarbij elk jaar een deel van de opgebouwde poliswaarde als provisie wordt uitgekeerd. Amev start met een percentage van 0,6%.
Bij koopsomverzekeringen blijft de afsluitprovisie 7%. Wel is bij de Amev Beleggingsverzekering en het ABC Spaarplan uitruil mogelijk tussen afsluit- en opbouwprovisie.
Uitruil
Het nieuwe provisiesysteem geldt niet voor elk product van Amev Leven. Het gaat alleen om de nieuwe producten uit de Amev Levenslijn (Beleggings, Garantie- en Risicoverzekering) en het ABC Spaarplan. Het meest geavanceerd is het provisiesysteem bij de Amev Beleggingsverzekering en het ABC Spaarplan. Daarbij is uitruil tussen alledrie de provisievormen mogelijk.
Bij de Amev Risicoverzekering en de Amev Garantieverzekering is alleen uitruil tussen afsluitprovisie en doorlopende provisie mogelijk. Het moet dan ook nog gaan om een premiebetalende polis. Op de vier traditionele producten (Guldens Koopsomverzekering, Direct Ingaande Lijfrente, Contraverzekering en Uitvaart Guldensverzekering) is de nieuwe provisiestructuur niet van toepassing.
Amev heeft ten slotte ook nog gesleuteld aan de kostenstructuur van de Amev Levenslijn en het ABC Spaarplan. De aankoopkosten zijn verlaagd, waardoor – in combinatie met de provisiewijziging en verlenging van de verdientermijn – de afkoopwaarden en eindkapitalen zijn verhoogd.

Reageer op dit artikel