nieuws

Amev: miljoenenschade door hypotheekfraude

Archief

Amev zegt voor € 9,5 mln schade te hebben geleden door fraude bij de Twentse hypotheekbemiddelaar HCB Groep. In kort geding heeft de rechtbank bepaald dat de Fortis-dochter voor anderhalf miljoen beslag mag laten leggen op de bankrekeningen van de groep en de privébezittingen van directeur en verdachte Jaap E.

HCB (25 medewerkers) heeft kantoren in Enschede en Hengelo. Provisiehonger zou directeur E. jarenlang gedreven hebben tot het opmaken van valse taxatierapporten en werkgeversverklaringen om hogere hypotheken te sluiten. Amev deed vorig jaar aangifte van de fraude en legde voor € 9,5 mln beslag op de bankrekening van HCB en de privé-bezittingen van E. Dat bedrag is gebaseerd op de schade die Amev denkt te lijden door executieverkopen van klanten die niet meer kunnen betalen. HCB eiste in kort geding opheffing van dat beslag, maar de rechtbank oordeelde dat de claim van Amev “niet onaannemelijk” is. Hypotheken waarvoor HCB heeft bemiddeld, leveren bij Amev gemiddeld in 22% van de gevallen een betalingsachterstand op, waar 2% de norm is. Omdat de hoogte van het bedrag onvoldoende onderbouwd is, heeft de rechter de beslaglegging beperkt tot € 1,5 mln.

Reageer op dit artikel