nieuws

Amev-koopsom lijdt onder hoge optieprijs

Archief

Amev heeft de Fundex-koopsom ’98 gelanceerd, opvolger van de Fundex-koopsom ’97. Onder druk van de torenhoge optieprijzen is flink geschroefd aan de bonus, de kosten en het eindkapitaal.

De Fundex-koopsom is gerelateerd aan de AEX. Het rendement van de lijfrenteverzekering is afhankelijk van de stijging van de beursindex. Bovenop die stijging geeft Amev een bonus van 25% (looptijd vijftien jaar) of 5% (looptijd tien jaar).
Die bonus is aanzienlijk minder dan vorig jaar, toen nog een ‘winstversneller’ van 45% werd geboden. “Om dit product aan te kunnen bieden, moeten wij opties kopen en die zijn momenteel gigantisch duur”, zo luidt de Amev-verklaring.
Lagere provisie
Om de koopsomstorter toch een behoorlijk rendement te bieden, is bezuinigd op de kosten van het product. De provisie is verlaagd van 7% naar 5%. Mede daardoor komt de kosteninhouding op de inleg op 10%, liefst 7% minder dan vorig jaar. Overigens communiceerde Amev vorig jaar nog een kostenniveau van 12,5% tegen de – naar nu blijkt – werkelijke 17%.
De garantie van 90% van de inleg op de einddatum of bij eerder overlijden blijft overeind. De zogeheten ‘winstbescherming’ in het laatste jaar – dat betekent dat in het slotjaar de gemiddelde AEX-koers wordt aangehouden – is vervallen.
Eindkapitaal
Bij een koopsomstorting van f 11.678 levert de Fundex-koopsom ’98 bij een looptijd van vijftien jaar en een gemiddelde AEX-stijging van 10% een eindkapitaal op van f 52.252. De Fundex-koopsom ’97 leverde in ditzelfde voorbeeld vorig jaar – storting f 11.516 – drieduizend gulden meer op.
In voorgaande jaren boden ook Ohra en Zwitserleven dergelijke AEX-gebonden koopsommen aan, met bonussen van respectievelijk 35% en 40%. Eind vorig jaar kwam De Goudse nog met de AEXcellent Koopsom, waaraan een bonus van 50% gekoppeld was. Bij een storting van f 11.678 (looptijd 15 jaar, gemiddelde stijging 10%) leverde die koopsom f 58.294 op.
Scherpste aanbieding
Amev wijst erop dat zijn aanbieding momenteel veruit de scherpste is. “Vergelijkbare index-gelinkte koopsompolissen bieden lagere kapitalen dan wij. Voor het intermediair is dit een uitstekende aanbieding.” De Fundex-koopsom van Amev is tot 17 april verkrijgbaar.
Onder de naam BeursProfijtKoopsom biedt VSB Bank momenteel een vergelijkbaar product aan als Fortis-zuster Amev. VSB biedt na vijftien jaar echter een bonus van 20% op de AEX-stijging. Reden voor de iets lagere bonus is dat VSB in het laatste jaar nog wel de zogeheten ‘winstbeschermer’ biedt. VSB houdt van de koopsom ongeveer 10% aan kosten in, afhankelijk van de looptijd.

Reageer op dit artikel