nieuws

Amersfoortse helpt gedupeerde oud-werknemers Begemann-concern

Archief

“De publiciteit heeft ons besluit niet beïnvloed.” Dit zegt Jacques van Ek, topman van De Amersfoortse, over het besluit om de vutters, gepensioneerden en wao’ers van Begemann-dochter QtecQ tegemoet te komen.

Toen Begemann-dochter QtecQ onlangs failliet ging, had De Amersfoortse nog nooit een cent gezien van de / 600.000 premie voor het ziektekostencontract dat begin januari was gesloten. QtecQ had de premies wél bij de werknemers geïnd. Van Ek: “Desondanks hebben wij wel de schade, tot dan toe f 180.000, uitgekeerd.”
Rond het faillissement van de Begemann-dochter zijn bedrijfsonderdelen verkocht. Voor de resterende 150 werknemers nam het GAK – zoals gebruikelijk bij faillissement – de betalingsverplichting over. Dat gold echter niet voor de gepensioneerden (met een standaardpakketpolis) en de veertig vutters en WAO’ers van QtecQ. De Amersfoortse had dus een vordering op deze oud-werknemers. Van Ek: “Het ging om / 90.000, inclusief het werkgeversaandeel.”
Sneu
Het CNV vond het sneu dat de ouderen en de WAO’ers dubbele premie, inclusief werkgeversaandeel, moesten betalen en vroeg De Amersfoortse om af te zien van de vordering. Jan Immerzeel woordvoerder van de CNV Bedrijvenbond: “De Amersfoortse staat juridisch in haar recht, maar deze mensen komen tussen wal en schip doordat dit bedrijf uitermate slecht is bestuurd. Deze ex-werknemers hebben part noch deel aan de deconfiture. Daarom hebben we De Amersfoortse in een brief gevraagd de premie tot en met de faillissementsdatum niet te innen.” Op de vraag van AM of het probleem niet bij Begemann op het bord hoort, antwoordde Immerzeel dat CNV het Begemann-concern aansprakelijk gaat stellen voor het faillissement.
Geen precedentwerking
“Wij stonden juridisch in ons recht”, zegt Van Ek, “maar hebben besloten tot een coulanceregeling. Wij zullen de dekking laten doorlopen en de premies tot en met de failissementsdatum niet bij de oud-werknemers innen. Dit hebben wij besloten na overleg met Begemann. Wij delen samen de strop.”
Het besluit is volgens Van Ek niet ingegeven door de publiciteit rond het contract. In kranten werd min of meer voorgesteld dat een harteloze verzekeraar arme gedupeerde vutters en WAO’ers het mes op de keel ging zetten. Dat in het Begemann-concern werknemers van hun ziektekostenpremie waren beroofd, kwam nauwelijks uit de verf. Van Ek: “Nee de publiciteit heeft ons besluit wel versneld, maar is er niet door beïnvloed. Ik vind het wel jammer dat de kranten het bericht al hadden, voordat wij de brief van het CNV hadden ontvangen. Maar voor de uitkomst heeft dit weinig uitgemaakt.”
Van Ek is niet bang dat het besluit een precedentwerking heeft. “Een coulanceregeling schept nooit een precedent, elk geval staat op zich.”

Reageer op dit artikel