nieuws

Amerikaans doel ING bereikt na Aetna-deal

Archief

Met de overname van de Aetna-onderdelen Financial Services en International heeft ING zijn Amerikaanse doelen verwezenlijkt. De van oorsprong Nederlandse verzekeringsreus heeft een plaats in de Amerikaanse top-10 verworven.

Op het gebied van levens- en lijfrenteverzekeringen claimt ING zelfs de positie van nummer één. “Om voorop te blijven lopen in de hedendaagse financiële markten, is schaalgrootte onontbeerlijk”, aldus Ewald Kist, voorzitter van de Raad van Bestuur ING Groep. Andere topposities die ING bereikt door de overname van de Aetna-onderdelen zijn: het grootste broker/dealernetwerk van de Verenigde Staten, de grootste internationale verzekeraar in Latijns Amerika en de op één na grootste in Azië.
Het totale wereldwijde premie-inkomen stijgt van f 62 mld – inclusief de eerder dit jaar aangekondigde overname van ReliaStar – tot f 90 mld. Het totaal beheerde vermogen stijgt tot meer dan één biljoen. Op het gebied van vermogensbeheer klimt ING daarmee wereldwijd van de negentiende naar de elfde plaats. ING claimt wereldwijd een klantenbestand van meer dan vijftig miljoen mensen.
Verenigde Staten
Met een brutopremie-inkomen van f 46,5 mld en een beheerd vermogen van f 405 mld verzekert ING zich van een aanzienlijke positie op de grootste markt voor financiële dienstverlening ter wereld, de Verenigde Staten. Terwijl ReliaStar de levenactiviteiten van ING aanvulde, completeert Aetna Financial Services de activiteiten ten aanzien van vermogensvorming en employee-benefits.
Voorts voegt Aetna 2.900 geregistreerde vertegenwoordigers toe aan het onafhankelijke broker/dealernetwerk van ING. Het totale aantal vertegenwoordigers komt daarmee op meer dan 10.500, en is daarmee het grootste in de VS. ReliaStar had dat netwerk al uitgebreid van 3.800 tot 7.800. De distributiekanalen van Aetna Financial Services bestaan voorts uit grote effectenkantoren, loondienstagenten, financiële planners en direct marketing.
Aetna Financial Services telt 3.400 medewerkers. Het premie-inkomen bedraagt f 18 mld.
Zuid-Amerika en Azië
Aetna International is op het gebied van levens-, zorg- en pensioenverzekeringen actief in zestien landen Azië en Latijns Amerika. Het aantal medewerkers is 7.800, het premie-inkomen f 10 mld.
In Azië is Aetna sterk vertegenwoordigd in Taiwan, Maleisië en Hongkong. Circa 90% van de activiteiten bestaan uit levensverzekeringen. In Taiwan wordt ING samen met Aetna, op basis van premie-inkomen, de vierde levensverzekeraar. In Maleisië en Hongkong wordt ING de vijfde levenmaatschappij. Aetna International is verder actief in Indonesië, China, Japan, de Filippijnen en Thailand.
In Latijns Amerika is Aetna vooral groot in Chili, waar ING op basis van premie-omzet nu de tweede levensverzekeraar wordt. In Brazilië – via Sul América Aetna – is Aetna de grootste zorgverzekeraar met een marktaandeel van 40% en de tweede levensverzekeraar. In Argentinië klimt ING op de levenmarkt naar positie twee. Aetna is bovendien actief in Mexico, Peru en Colombia.
Transactie
De totale waarde van de transactie is f 17,7 mld, inclusief f 6,2 mld aan over te nemen schulden. Het grootste deel zal ING betalen in contanten. De transactie zal naar verwachting in december worden afgerond.

Reageer op dit artikel