nieuws

Allianz toont ambitie via indirecte overname Royal

Archief

Europa’s grootste verzekeringsconcern Allianz gaat eindelijk werk maken van de Nederlandse markt. Via een gecompliceerde deal met Generali heeft Allianz een meerderheidsbelang verkregen in het Franse AGF, de nieuwe moeder van Royal Nederland.

Enige weken geleden meldden zowel Generali als Allianz zich als aspirant-kopers van de Franse verzekeringsmaatschappij AGF. De twee bieders hebben het op een akkoordje gegooid, dat kort gezegd hierop neerkomt: Allianz neemt een meerderheidsbelang in AGF, terwijl Generali aan een meerderheidsbelang wordt geholpen in Aachener und Münchener Beteiligung (AMB).
Allianz bezit nu 8% van de AMB-aandelen en AGF 33,5%. Dat pakket komt in Generali-handen. Daarnaast zullen de aandeelhouders Münchener Rück (8,6%) en Dresdner Bank (14,7%) voor een Italiaans meerderheidsbelang moeten zorgen.
Royal Nederland – f 1,2 mld brutopremie in 1996 – is een 100%-dochter van AMB, maar komt straks niet onder Generali-vlag te vallen. Allianz ‘schenkt’ namelijk delen van AGF-dochter Athena aan Generali, dat op haar beurt Royal Nederland overdoet aan AGF.
Stimulans
Volgens Frank Rosenmuller, algemeen directeur van Royal Nederland, wordt Royal een onderdeel van AGF International. Rosenmuller baseert zich daarbij op geluiden van moeder AMB. “Binnenkort zullen we wel direct contact hebben met AGF en Allianz. Onbekend zijn we niet voor AGF. Ze hebben nu 33% van AMB in bezit, terwijl hun voormalige directeur Taggert nu commissaris is bij AMB.”
Rosenmuller is enthousiast over de plannen. Volgens hem heeft Allianz al een aantal jaren een oogje op Royal Nederland. “Allianz is in Nederland nauwelijks vertegenwoordigd. Met Elvia en Allianz komen ze tot een premie-inkomen van zo’n f 400 mln en dat is voor de grootste verzekeraar van Europa toch wat karig. Op levengebied hebben ze helemaal een marginaal belang. En voor AGF geldt hetzelfde verhaal.”
Rosenmuller verwacht dat van Allianz een stimulerend effect zal uitgaan. “Onze relatie met Aachener en Münchener is de afgelopen twee jaar heel goed geweest. Daar geen misverstand over. Maar AMB beschikt eigenlijk niet over een internationale strategie. Daarover is bij Allianz natuurlijk geen klagen.”
Generali
Rosenmuller was met Generali als nieuwe moeder minder blij geweest. “Natuurlijk is Generali ook een heel sterke partij en is het niet slecht om daar onderdeel van uit te maken. Maar Generali beschikt in ons land natuurlijk al over een behoorlijk dochterbedrijf. En je weet nooit waar dat toe geleid zou hebben.”
“Een eventuele integratie op termijn lijkt mij met Elvia en Allianz Nederland makkelijker dan met Generali Nederland. Elvia en Allianz zijn meer complementair aan Royal. Maar nu ben ik wel erg aan het gissen. Eigenlijk ontbreekt voor deze bespiegelingen nog te veel duidelijkheid.”
De (indirecte) overname door Allianz zou wel gevolgen kunnen hebben voor de naam Royal. Uit het logo is al de link met het oorspronkelijke Britse moederbedrijf verdwenen. De naam Royal zou analoog aan Prudential (nu FairGo) weleens kunnen volgen.
Frank Rosenmuller: “We zijn enthousiast over Allianz.”

Reageer op dit artikel