nieuws

Alleen naheffing na Fiod- onderzoek Herman & Kuyper

Archief

Assurantiekantoor Herman & Kuyper is zonder al te veel kleerscheuren uit het Fiod-onderzoek van vorig jaar gekomen. De Winterswijkse onderneming hoeft geen boete te betalen, maar komt er met een naheffing vanaf.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) deed april vorig jaar een inval in het kantoor van Herman & Kuyper. Directeur en mede-eigenaar Peter Jan Quak (45) noemde de inval toen “een storm in een glas water”. Volgens hem was er louter een meningsverschil over het al dan niet heffen van loonbelasting over leningen aan personeelsleden.
Collega-directeur en -eigenaar Ton Nederhoff (41)_meldt nu dat de Fiod-inval inderdaad met een sisser is afgelopen. “We zijn gewezen op enkele fouten en hebben een naheffing gekregen. Nee, we hebben geen boete opgelegd gekregen.”
De fout ligt voornamelijk bij de destijds door Quak al genoemde personeelsleningen. “De leningen zijn zonder leenovereenkomst gesloten. Iedere maand werd voor aflossing een bedrag van het salaris ingehouden, maar bij het uit dienst treden waren de leningen vaak niet langer inbaar wegens het ontbreken van een overeenkomst. De belastingdienst ziet die leningen dus als verkapt loon”, aldus Quak.
Veelzijdig
Quak en Nederhoff namen Herman & Kuyper in 1999 over van oprichter Piet Kuyper. De vennootschap valt nu onder de Nequ-holding, waartoe verder nog de kantoren Van Roodenbergh Assurantiën en Hoquwin Assurantiekantoor behoren. Het bedrijf telt 250 medewerkers, waarvan 133 een vast dienstverband hebben. In de buitendienst zijn in totaal zeventig mensen actief. Herman & Kuyper heeft nog nevenvestigingen – bemand door één of twee mensen – in Arnhem, Gouda, Leiden, Rotterdam en Utrecht. In de boeken staan volgens directeur Nederhoff 35.000 klanten. Verzekeringspolissen worden vooral ondergebracht bij Tiel Utrecht en in mindere mate bij Aegon en Nationale-Nederlanden.
Onder de Nequ-holding vallen verder nog vennootschappen als Hoquwin Vastgoed, Nederhoff & Partners (administratie en belastingadvies), Wivoba (consumptief krediet), Tenretni (automatisering) en SVS Grafeer- en Reclamestudio.

Reageer op dit artikel