nieuws

Alle labels blijven in de lucht bij nieuw duo Unirobe-Meeùs

Archief

“Hoewel we uiteraard goed zullen kijken naar synergievoordelen, blijven Unirobe en Meeùs gewoon als zelfstandige bedrijven naast elkaar bestaan”, zegt de kersverse bestuursvoorzitter Joop van Berkum van de nieuwe combinatie Unirobe-Meeùs. Dit betekent onder meer dat Unirobe gewoon zal vasthouden aan haar multilabelstrategie.

Aegon, sinds 2003 voor 45% eigenaar van Unirobe, kocht onlangs de resterende 55% van de Unirobegroep, en is dus nu voor 100% eigenaar van 35 assurantiekantoren en de labels IAK Verzekeringen, W.B.D. Lippmann Groep, Alpha Hypotheken, Kröller Assurantiën, Assurantiebedrijf Hoofdstad, Westerzee Assurantiën, Akkermans en Van Elten, en Steegh Assurantiën. Unirobe behaalde in 2005 een omzet van _ 94,5 mln.
Personele unie
Samen met Meeùs (omzet 2005 _ 128,1 mln), het andere intermediaire bedrijf van Aegon, gaat Unirobe een soort personele unie vormen. Beide bedrijven hangen onder een centrale holding met Van Berkum als voorzitter en Leo Peeters Weem van Meeùs als vice-voorzitter. De derde man in het management van de holding, Han Diebels, volgt Van Berkum op als directievoorzitter van Unirobe. “Verder blijft het management geheel intact. Zowel bij Unirobe als bij Meeùs gaat niemand weg”, aldus Van Berkum.
De op deze manier ontstane ‘adviesreus’ (ruim 3.000 medewerkers en een verwachte omzet van _ 300 mln) is in de assurantiewereld al als moloch betiteld. Van Berkum is het daar geheel mee oneens. “Uiteindelijk hebben wij samen nog geen 10% van de markt in handen. In andere branches lachen ze daarom.”
Synergie
De komende periode gaat Van Berkum beoordelen, waar binnen de holding mogelijk meer synergie- en schaalvoordelen te halen zijn. “Daarbij moet je in eerste instantie niet denken aan het samenvoegen of in elkaar schuiven van labels. Per slot van rekening hebben we bij Unirobe ook nooit IAK en W.B.D. Lippmann geïntegreerd. Dus waarom zouden we bijvoorbeeld IAK en Meeùs dan wel integreren? Toch zullen we gaan beoordelen waar een portefeuille het best tot zijn recht komt. Unirobe heeft negentien labels in de lucht, maar de afgelopen twintig jaar heb ik misschien wel honderd bedrijven gekocht, variërend van kleine portefeuilles tot behoorlijke kantoren. Die namen vind je ook niet allemaal terug binnen Unirobe.”
Drie wordt twee
Aan de andere kant kan samenvoeging van activiteiten altijd een optie zijn, zegt hij. In Venlo had de nieuwe combinatie bijvoorbeeld drie kantoren, één van Meeùs en twee van Unirobe. Van Berkum: “Onze twee kantoren daar, Steegh Assurantiën en Aben Assurantiën, hebben we toevallig twee weken geleden samengevoegd. Normaal is dat je zaken die bij elkaar passen ook daadwerkelijk aan elkaar koppelt. Dat gaan we in de nieuwe situatie ook doen. De vraag is wel of we dat nu al dwars door de labels heen moeten doen. Zover zijn we op dit moment nog niet.”
Een voordeel is dat de markten van Unirobe en Meeùs behoorlijk complementair zijn, vindt Van Berkum. “Meeùs bestrijkt vooral de particuliere markt en het MKB, terwijl Unirobe met name voor het MKB en de grotere bedrijven werkt. Als concurrenten kwamen we elkaar niet zo vaak tegen.”
Onafhankelijkheid
De adviesonafhankelijkheid van Unirobe blijft ook in de nieuwe situatie hoog in het vaandel staan. Van Berkum: “Onafhankelijkheid is natuurlijk een heel bijzonder begrip. Ik zal niet zeggen dat ik onafhankelijk van Aegon ben, het is per slot onze aandeelhouder. Bij Unirobe hebben wij bewust geen gebonden agenten en dat zal ook zo blijven. Productonafhankelijkheid was trouwens bij de gesprekken met Aegon geen heikel onderwerp. We hebben die niet hoeven te bevechten.”
Hoofdkantoor
De hoofdkantoor van de holding komt in Nieuwegein, in hetzelfde pand als waar sinds april van dit jaar Meeùs is gevestigd. “Gewoon een praktische overweging”, zegt Van Berkum. “De staf van Unirobe (tien mensen) kan gemakkelijker bij Meeùs (35 mensen) intrekken dan andersom.”
Uitdaging
Van Berkum zegt heel veel zin te hebben in de nieuwe uitdaging. “Er is ook absoluut niet gekozen voor een constructie waarbij ik het bedrijf enige tijd zal leiden om vervolgens plaats te maken voor een jongere bestuursvoorzitter. Ik denk nog niet aan opstappen. Voor mij is dit een geweldige uitdaging. Zolang het van twee kanten als zinvol wordt gezien, blijf ik dit doen.”

Reageer op dit artikel