nieuws

‘All finance’-cao afgeblazen

Archief

De ontwikkeling van één grote ‘all finance’-cao voor zowel het bank- als verzekeringsbedrijf is van de baan, zo werd begin deze week duidelijk.

“Het idee van een ‘all finance’-cao was een initiatief vanuit de bankwereld. De onderhandelingen ten aanzien van de bank-cao verlopen al jaren zeer stroef”, aldus Erna van de Rijdt, bestuurder van vakorganisatie De Unie. “Vooral ING had grote problemen.”
De grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank hebben na de laatste cao-onderhandelingen een stuurgroep geformeerd om de mogelijkheden van een cao voor het bank- en verzekeringsbedrijf te bestuderen. Later kwamen daar ook werkgevers uit het verzekeringsbedrijf bij. “De drie banken hadden al grote problemen om tot afspraken met elkaar te komen, met de verzekeraars erbij werden de problemen alleen maar groter”, aldus Van de Rijdt.
ING
ING heeft het voortouw genomen om te komen tot een concern-cao en heeft afgelopen maandagmiddag al met de vakorganisaties om de tafel gezeten voor een eerste gesprek.
Behalve ING-onderdeel NN zal ook Rabo-dochter Interpolis uit de cao voor het verzekeringsbedrijf stap bij de komst van een cao op concern-niveau.
De Dienstenbond CNV, bij monde van bestuurder Harry Gerding, zien aan verzekeringskant problemen opdoemen. “Er blijven nu een aantal grote verzekeraars over, zoals een Aegon, en verder een groot aantal kleinere verzekeraars die ongetwijfeld niet aan de leiband van Aegon willen lopen.” Overigens zijn de vakorganisaties eensgezind blij met de komt van meer concern-cao’s: “nu is veel meer maatwerk mogelijk”.

Reageer op dit artikel