nieuws

Air Miles van bank of verzekeraar leiden mogelijk tot belastingheffing

Archief

De bank ABN Amro biedt Air Miles op haar Favoriet-spaarrekening. ABN Amro Verzekeringen biedt Air Miles bij wijze van pakketkorting op de premie. Deze twee verstrekkingen van air miles worden fiscaal heel verschillend behandeld.

Over Air Miles of gelijksoortige bonussen in natura, die worden verstrekt bij aanschaf van diensten en produkten in de consumptieve sfeer, zijn de kopers geen premies volksverzekeringen en inkomstenbelasting verschuldigd.
Air Miles bij Albert Heijn bijvoorbeeld vallen onder de vrijstelling die ook geldt voor zegeltjes en waardebonnen die winkeliers verstrekken. De belastingdienst beschouwt deze lokkertjes als onbelaste kortingen in natura.
Air Miles bij wijze van rente zijn echter wel onderworpen aan deze heffing. Bij een spaarrekening bij voorbeeld ziet de fiscus de Air Miles als rendement in natura.
Staatssecretaris Vermeend heeft in april jl. het besluit genomen dat banken en verzekeraars die Air Miles verstrekken bij wijze van rendement, deze heffing van premies en belasting bij de klant kunnen voorkomen door deze af te kopen.
Ondernemingen
Omdat het gaat om relatief geringe opbrengsten en een mogelijk groot aantal klanten dat deze ‘rente’ zou moeten aangeven voor de inkomstenbelasting, heeft Vermeend gekozen voor belastingheffing bij de ondernemingen die de Air Miles uitgeven, vooralsnog tot 1998.
Die bedrijven kunnen via een afspraak met de Belastinginspecteur Particulieren in Middelburg een regeling treffen waarmee de belasting in één keer (lump-sum) wordt voldaan. Afhankelijk van een evaluatie is mogelijk, dat op den duur een wettelijke regeling de tijdelijke lump-sumregeling vervangt.
Volgens de Air Miles organisatie Loyalty Management Nederland telt het systeem nu 21 ‘sponsors’. De heffing zou alleen van toepassing zijn op de Favoriet-spaarrekening van ABN Amro die vorig najaar is geïntroduceerd.
Het besluit van Vermeend is het resultaat van gesprekken die de bank hierover met financiën heeft gevoerd, aldus een woordvoerder van de bank.

Reageer op dit artikel