nieuws

Agis-verzekerden kunnen straks uitwijken naar België of

Archief

Duitsland

De Agis Groep gaat begin volgend jaar de zorgverzekerden bepaalde maximum wachttijden garanderen. Zo nodig wordt voor behandeling uitgeweken naar België en Duitsland.
De Agis-verzekeraars Anova, ZAO, Anoz, en de collectieve verzekeraar Cardian, gaan volgend jaar hun particuliere- en ziekenfondsverzekerden garanderen dat zij op bepaalde behandelingen niet langer dan een bepaalde tijd hoeven te wachten. Indien de aangegeven wachttijd in ons land niet kan worden gerealiseerd, kan de verzekerde kiezen voor een behandeling in Duitsland of in België. Agis heeft hiervoor (in verband met de ziekenfondsverzekerden) contracten met de belangrijkste ziekenhuizen aldaar. De zorg wordt gegeven in natura. Verzekerden worden dus niet geconfronteerd met maximumvergoedingen. Dit brengt met zich mee, dat de verzekerden toestemming moeten hebben voor de behandeling en dat de Agis-verzekeraars de opname – en wat daar bij komt kijken – organiseren.
ZAO voert de Garantpolissen van NN, maar vaart wat betreft de Europadekking een eigen koers. NN heeft recent in de polissen ‘medisch toerisme’ binnen Europa vastgelegd. De Agis-service komt (in verband met de wisselende hoeveelheid wachttijden) niet in polissen.
Wachttijden
Agis gaat er van uit, dat in veel gevallen de benodigde hulp in eigen land kan worden verkregen. Waar wachtlijsten zijn, zijn die echter niet direct op te lossen met het extra geld dat minister Borst hiervoor beloofd heeft. Agis-woordvoerster Ilse Beckers: “In de regio Amsterdam bijvoorbeeld waren vorig jaar twaalfduizend plaatsen voor orthopedie nodig – er waren er overigens maar negenduizend – en dat waren er duizend meer dan in het jaar ervoor. Als de vraag zo blijft toenemen, duurt het wel even voordat de wachttijd is geminimaliseerd,”

Reageer op dit artikel