nieuws

AFM: woonlastenverzekeringen gaan het vaakst mis bij adviseur

Archief

Hypotheekadviseurs schieten regelmatig tekort als het gaat om adviezen over vermogensopbouw, het oversluiten en de fiscale gevolgen van de lening.

Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten in het rapport ‘Kwaliteit advies en transparantie bij hypotheken’. Slechts driekwart van de hypotheekadviezen zijn passend. Bij oversluiten gaat het zelfs op één van de drie gevallen mis. ‘Een passend advies’ betekent wettelijk dat “de financiële dienstverlener, voor zover redelijkerwijs mogelijk, rekening heeft gehouden met de relevante informatie uit het klantprofiel”.
Deze eis geldt echter niet voor de bijgesloten woonlastenverzekeringen. Die producten vallen onder de vrijstellingsregeling van de Wet Financieel Toezicht (WFT) en die gaan dan ook bij een spaar-, beleggings-, hybride of levenhypotheek het vaakst fout. Slechts een op de drie keer krijg je daar passend advies over de dekking van het overlijdensrisico. En maar één op de vier keer gaat het in een advies goed over een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidspolis.
Zeer onwenselijk
De AFM vindt het dan ook “zeer onwenselijk” dat de adviesregels op dit deel van de advisering van een hypotheek niet van toepassing zijn. Dus heeft de AFM het Ministerie verzocht deze vrijstellingsregeling WFT op dit punt aan te passen. “We verwachten dat het deze maand nog gaat gebeuren”, zegt Martijn Pols van de AFM. “Dan zullen deze verzekeringen voortaan aantoonbaar bij het klantprofiel moeten passen en vastgelegd zijn in het dossier.”
Cees de Jong, commercieel directeur van Cardif, zegt daar blij mee te zijn. “Het product zal dan beter tot zijn recht komen. Het is niet alleen een zorg van de AFM dat het een uitzondering is, maar ook van ons. Tussenpersonen verkopen het regelmatig onder het mom van: zet hier maar een kruisje. De klant weet dan echter totaal niet wat hij heeft gekocht.”
Ook Sander Franken, directeur van T@F, legt het positief uit. “Er zal dan meer aandacht voor de gevolgen en de financiële situatie moeten komen na ziekte of werkloosheid. En ik vind dat alleen maar een positieve zaak.”

Reageer op dit artikel