nieuws

AFM speurt naar witwaspraktijken

Archief

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is bezorgd over witwaspraktijken in de financiële dienstverlening. “Het valt mij een beetje tegen. Ik had gedacht dat bedrijven de regels serieuzer namen dan nu uit onderzoek is gebleken”, aldus AFM-voorman Arthur Docters van Leeuwen bij de presentatie van het jaarverslag. Vorig jaar zijn 78 onderzoeken gestart bij het intermediair in het kader van de WID (Wet Identificatie bij Dienstverlening) en WMOT (Wet Melding Ongebruikelijke Transacties).  De AFM kan niet aangeven of daar aangiftes uit voortgekomen zijn. “Maar wij aarzelen niet om aangifte te doen als dat nodig is”, aldus een woordvoerder. Bij accountants en effectenbedrijven worden soortgelijke onderzoeken verricht. 

Uit de eerste resultaten blijkt dat er een risico bestaat dat via tussenpersonen geld kan worden witgewassen en dat de groep onvoldoende op de hoogte is van de WID en WMOT en de naleving van deze wetten.

Reageer op dit artikel