nieuws

AFM: ook onderbemiddelaar heeft WFD-vergunning nodig

Archief

Intermediaire partijen hebben nog niet altijd in de gaten dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het controleren of een onderbemiddelaar de juiste vergunning heeft, constateert toezichthouder AFM.

Met onderbemiddelaars doelt de AFM op tussenpersonen die zaken doen met inkoopcombinaties en volmachtbedrijven. “De onderbemiddelaar, de financieel dienstverlener die dus eigenlijk bemiddelt of adviseert, is zelfstandig vergunningplichtig voor de producten waarin hij bemiddelt en de diensten die hij verleent”, benadrukt de AFM. “Vaak blijken bemiddelaars die een collega-bemiddelaar van dienst willen zijn niet op de hoogte van de verplichting van controle van de vergunning van de onderbemiddelaar. Het gevolg hiervan is dat beide bemiddelaars daarmee de WFD overtreden.”
Doorverwijzen
Ook wanneer een kantoor alleen een klant doorverwijst zonder zelf te adviseren, kan sprake zijn van een vergunningplicht: “Het doorgeven van informatie van een consument aan een aanbieder of andere bemiddelaar die relevant is voor het sluiten van een financieel product, is bemiddelen in de zin van de WFD”, zegt de AFM.
Als een intermediair met een WFD-vergunning van een autodealer de contactgegevens van de koper, de dagwaarde van de te kopen auto en het aantal schadevrije jaren krijgt doorgespeeld, is ook de autodealer aan het bemiddelen. “Als de autodealer alleen de contactgegevens van de koper doorgeeft aan de bemiddelaar, is dat geen bemiddeling.”

Reageer op dit artikel