nieuws

AFM kritisch op handel in levenpolissen

Archief

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateert overtredingen van de Wet Toezicht Effectenverkeer (WTE) door aanbieders van viaticals. Dit zijn beleggingsconstructies waarbij levensverzekeringen worden gekocht van terminale patiënten. Om die reden wordt gerept over tweedehands levensverzekeringen. De producten, die hun oorsprong vinden in de Verenigde Staten, worden ook wel aangeduid als lifesettlements.

De AFM kenmerkt de producten als effecten. Conform de WTE moeten aanbieders daarom een algemeen verkrijgbare en goedgekeurde prospectus hebben en moeten bemiddelaars over een vergunning beschikken. Nader onderzoek van de AFM bij vijf aanbieders en bemiddelaars in “viaticale regelingen” leert dat de regels soms worden overtreden. De toezichthouder gaat daartegen maatregelen nemen, zegt minister Zalm in antwoord op Kamervragen van Agnes Kant (SP).

Reageer op dit artikel