nieuws

AFM geeft lesje hypotheekadvies

Archief

Toezichthouder AFM heeft op zijn site vier korte films geplaatst, waarin hypotheekadviseurs een basisuitleg krijgen over onder meer oversluiten en het berekenen van verantwoorde woonlasten.

Aanleiding daarvoor is het rapport dat de AFM vorig jaar uitbracht over de kwaliteit van hypotheekadvies. De toezichthouder wil het intermediair met de filmpjes middelen bieden om de eigen adviespraktijk te toetsen en te verbeteren. Na het bekijken van één van de films op ‘AFM Web tv’ kan het intermediair op een evaluatieformulier zijn mening geven.
Er zijn vier filmpresentaties: over de kwaliteit van het hypotheekadvies in het algemeen, waarin voormalig DAK-voorzitter Wim Koot uitgebreid aan het woord komt, over oversluiten, over fiscaliteit en over verantwoorde woonlasten.
Basaal
Karel Pauw, voorzitter van hypotheekadviseursvereniging VVHN, is niet direct enthousiast over het initiatief van de toezichthouder. Hij stelt vragen bij de effectiviteit van de operatie. “Dit komt allemaal ten laste van de toezichtskosten en ik vraag me af of de filmpjes nu echt zo veel meerwaarde bieden. De onderwerpen die aan de orde komen, zijn zo basaal; je mag ervan uitgaan dat daaraan in de opleidingen en in de PE-trajecten ruim voldoende aandacht wordt besteed.”
Inhoudelijk is Pauw het niet altijd eens met de uitleg die de AFM in de filmpjes geeft “Je kunt bijvoorbeeld discussiëren over welke werkelijke maandlast nog acceptabel is. In feite gaat de AFM met het geven van instructies toch de open normen invullen. Ik vind het op het randje.”

Reageer op dit artikel