nieuws

AFM betrapt ‘illegale’ adviseur via advertentie in Turkse krant

Archief

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Alyuva Bemiddelingsmaatschappij in Rotterdam een last onder dwangsom opgelegd, omdat het bedrijf geen gevolg heeft gegeven aan de herhaaldelijke informatieverzoeken van de AFM.

De toezichthouder was Alyuva in juli op het spoor gekomen via een advertentie in de Turkstalige krant Dogus. Alyuva Bemiddelings Maatschappij houdt zich volgens de bedrijfsomschrijving bezig met de aan- en verkoop, huur en verhuur van roerende en onroerende goederen; het bedrijf staat echter niet als financiële dienstverlener geregistreerd bij de AFM. Dit terwijl zij zich wel degelijk met financiële dienstverlening lijken bezig te houden. Op de website www.alyuva.com spreekt Alyuva de lezer aan met: “U kunt voor uw woning een hypotheek aanvragen. Dat kunnen wij natuurlijk ook voor u regelen: de keus is altijd aan u.”
Behalve het bedrijf in Rotterdam heeft Alyuva nog een gelijknamige beleggingsmaatschappij in Den Haag waar ook de overkoepelende Alyuva Holding is gevestigd.
Geen informatie
Om de zaak helder te krijgen, stuurt de AFM op 6 augustus 2007 een brief naar het bedrijf met vragen als: is Alyuva nog actief als financieel dienstverlener, heeft het bedrijf inmiddels een WFT-vergunning, is er geadviseerd over financiële producten en ontvangt het bedrijf daarvoor een geldelijke vergoeding? Verder wilde de AFM een afschrift van dagafschriften van alle door Alyuva aangehouden Postbankrekeningen van 1 januari 2006 tot heden.
Op 3 september 2007 neemt het bedrijf telefonisch contact op met de AFM en wordt er een e-mailbericht gestuurd waarin Alyuva ontkent dat men dingen doet die in strijd zijn met de WFT. Omdat er ook daarna geen gegevens worden ingeleverd, ondanks de toezegging dit wel te doen, neemt de toezichthouder nogmaals telefonisch contact op. De directeur van Alyuva meldt dan dat zijn bedrijf in financiële problemen verkeert en dat hij daarom geen tijd heeft gehad om de brief van de AFM te beantwoorden. De nieuwe deadline wordt vervolgens op 5 oktober gesteld, maar na het laatste telefoongesprek heeft Alyuva niets meer van zich laten horen.

Reageer op dit artikel